Rendszerüzenet

A mostani időt miért nem tudjátok felismerni? - Böjti sorozat

Jézus kérdez - A Tiszántúli Református Egyházkerület Böjti sorozata
 
Ige: „A mostani időt miért nem tudjátok felismerni?” (Lk 12,54-56)
 
Jézus feddő kérdése az Őt hallgató tömeghez, és tanítványaihoz szól. Megfigyelik az időjárás előjeleit (a Földközi- tenger felől jövő felhő záporesőt hoz, ha déli szél fúj, tikkasztó hőség jön), de Isten országa dolgait nem értik. A „kairosz”, az alkalmas idő, a vissza nem térő pillanat. Jézus bizonyító jeleket adott tanításával és csodáival, hogy Ő a Messiás. „Itt a kegyelem ideje.” (2 Kor 6,2) Mégse akarnak látni, mert akkor aszerint kellene cselekedni. Az igazi jel, amit Jézus Krisztus adott: kereszthalála és feltámadása. (Mt 16,4) A mi dolgunk, hogy higgyünk, s átadjuk életünket a Megváltónak. Sürget a bűnbánatra, mert be fog zárulni a kegyelem ajtaja, amikor Jézus Bíróként visszajön (58. v).
Megbékéltünk Istennel? – Akkor örök életünk van. Szeretetből engedelmeskedünk; de van felelősségünk: szolgái is vagyunk, ránk bízta háza népét. (42. v) Boldog az a szolga, akit vigyázva talál. A Róm 12,2 alapján teljesen Rá kell hagyatkoznunk, az Ige fényében megvizsgálva: „mi a jó, kedves, és tökéletes akarata”. Vannak elkészített helyzetek a lelki gondozásban: bár sietnék, mégis megállok, meghallgatni a Szeretetotthon lakóját, dolgozóját. Az Úr jelen van, és segíthetek életük kibontakozásában.
 
Jézus visszajövetelének idejét nem tudjuk, sem életünk idejét. A 2Thesszalonika 2,8 szerint: az utolsó idők egyik jele a törvénytipró megjelenése, aki törvénybe akarja iktatni a törvénytelenséget. Mégse a gonosz tervére fókuszáljunk, hanem arra, amit Isten ebben az időben akar közöttünk cselekedni!
 
Dr. Nagy Antal Mihály, néhai sárospataki teológiai professzor tartott egy előadást: „A keresztyén felelősség órája” címmel. Ebben a Mik 7,4-et így fordította:
 
„De eljött az őrhelyeken vigyázva vigyázó őrállóid napja, te pedig tanácstalan leszel.” ( Károli fordítás szerint: „…most következik el az ő zűrzavaruk.”) Majd így értelmezte: „Szükségesek az egyházon belül … akik látnak és láttatnak, hallanak és hallatnak. Egy olyan helyzetben, amikor teljes a tanácstalanság, eljött az óra, hogy az Isten tanácsára figyeljünk. … a keresztyének felelőssége ennek feltárása, az erről való bizonyságtétel. … A népek élete egyre döbbenetesebben összekuszálódik… A vészhelyzet nem az óvatoskodás, bizonytalankodás, taktikázás, hanem a status confessionis ideje. Isten ma is keresi a vigyázva vigyázó őrállókat, akik építenék a falat, és oda állanának a résekre az országért és a világért, hogy ne pusztítsa el. (Ezékiel 22,30)”
 
Kérjük: „Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!” Az imádságban vigyázók nem tanácstalanok, észreveszik a nyitott ajtókat. Jézus Krisztus az evangélium hirdetésére, aratásra hív minket is. Ma sokakban kérdések ébrednek. A bizonytalan világban most még ránk, az egyházra néznek, választ várnak. De csak Megváltónkkal való személyes kapcsolat, és a Szentlélek ereje által hitelesített szolgálat tesz erre alkalmassá (ApCsel 1,8)! Itt van a mi saját megújulásunk ideje. Éljünk vele! Ámen!
 
Kérdések átgondolásra:
1. Átadtam már életemet a Megváltó Jézus Krisztusnak?
2. Meglátom az Isten által megnyitott ajtókat a bizonyságtételre, mások segítésére vagy saját sorsomban?
3. Ha Jézus eljön, az őrhelyemen talál?
 
Énekjavaslat: 747. Siessetek, hamar lejár
https://enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-reformatus-enekeskonyv/enek/441/
 
Kiss Ella
intézményi lelkész Tiszafüred, Szivárvány-ház Fogyatékosok Református Otthona