Rendszerüzenet

Hol vannak a vádlóid? - Böjti sorozat

Jézus kérdez - A Tiszántúli Református Egyházkerület böjti sorozata

 
Ige: „Mikor pedig Jézus felegyenesedett, és senkit sem látott az asszonyon kívül, így szólt hozzá: Asszony, hol vannak a vádlóid? Senki sem ítélt el téged?” (Jn 8,10)
 
Hol vannak a Te vádlóid? - kérdezi Jézus az asszonyt. Böjti elmélkedésünkben azt látjuk, hogy Jézus nem ítélkezni akar, hanem irgalmat gyakorol. Jézus a bűnt elveti, de a bűnös embert nagyon szereti. Szeretne megmenteni bennünket is, merjünk hittel közel kerülni Őhozzá.
 
Kedves Testvérem! A Te életedben hányszor érezted már, hogy ott állsz a kör közepén, mint a házasságtörő asszony. Isten viszont irgalmas volt hozzád, és csodálatos módon megmentett.
 
A történetünkből két férfi hiányzik: az asszony férje és az a férfi, akivel a házasságtörés megtörtént. Talán az írástudók és a farizeusok túl gyorsan készítették elő Jézus számára a csapdát. Nem volt idejük minden részletre odafigyelni. A lincselésre készülő tudatlan tömeget hamar felhergelték a kövezésre. Ha figyelmesen olvassuk el az igeszakaszt, azt vehetjük észre, hogy az asszony elleni vád csak a felszín volt. Az igazi előkészített vád Jézus ellen szól.
 
Vajon mit mond Jézus? Ha a Mózesi törvény ellen szól, már kész ellene a vád a törvény semmibe vétele miatt. Ha elítéli az asszonyt, akkor saját tanításával megy szembe. Hasonló a történet, mint amikor megkérdezik Jézustól: Kell-e adót fizetni a császárnak?
 
Egyedül csak Jézus tud olyan választ adni, amire emberi bölcsességgel nem lennénk képesek. A házasságtörő asszony olyan „ügyvédet” kap, aki képviseli, pártfogolja az ügyét. A Szentlélek ugyanígy képviseli a mi ügyeinket a mennyei Atya előtt.
 
Jézus ír a porba. Nem tudjuk mit írt, talán az ott lévők nevét és bűneiket. Nem mondta, hogy a házasságtörőt nem kell megbüntetni. Azonban felhívta a figyelmet törvényesség betartására. Aki tetten érte az asszonyt és maga nem bűnös ugyanebben a bűnben, az vesse rá az első követ. Ráadásul két megbízható tanúra volt szükség a kor előírása szerint.
 
Jézus ismét ír a porba. Nem tudjuk mit írt, de az ott lévőkre hatással volt. Mindannyian átérezték méltatlanságukat és elkövetett bűneik súlyát. Sorban megszégyenülve távoztak. Jézus új életet ad az asszonynak, megmenti a testét és lelkét is. A böjti készülődésünkben mi is tapasztaljuk meg Jézus testet és lelket megújító erejét.
 
Kérdések tovább gondolásra:
 
1. Jézus édesanyja, Mária, amikor József jegyese volt volt-e hasonló veszélyben, mint a történetbeli asszony?
 
2. Milyen céllal kérdezte Jézus: Asszony hol vannak a vádlóid?
 
Énekjavaslat: 712. Istenem, én nagy bűnös ember
https://enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-reformatus-enekeskonyv/enek/392/
 
Mészáros Barna
börtönlelkész
Debrecen