Rendszerüzenet
2022. március 06.

Miért kerestetek engem? - Böjti sorozat

Jézus kérdez - A Tiszántúli Református Egyházkerület böjti sorozata


 
Ige: „Miért kerestetek engem? Nem tudtátok, hogy az én Atyám házában kell lennem?” (Lk 2,49)
 
Sok tekintetben leegyszerűsíthetnénk az életünket, ha általában az evangéliumi történetekre, így konkrétan Jézus “elveszésére” is úgy tekintenénk, mint ami nem más, mint egy történeti beszámoló. Eszerint az eset egyetlen lényegi üzenete ennyi lenne: Jézusra a Jeruzsálembe látogató názáreti zarándokcsapat nem figyelt eléggé, de az élelmes fiú feltalálta magát és egyedül maradásának három napját hasznosan töltötte el. Esetleg még hozzátennénk azt is, hogy “lám, márt itt is kiviláglott az, ami később egész életét meghatározta.”
 
Isten azonban nem enged el bennünket ilyen egyszerűen! E történet kapcsán már maguknál a számoknál is “kilóg a lóláb.” Jézus tizenkét évesen veszett el, ami a bibliai teljesség száma, illetve pont három napig tűnik el övé elől, ami pedig előrevetíti a három napot, amíg sírban volt.
 
De időzzünk el most Jézus, szüleihez idézett kérdésénél! “Miért kerestek engem?” Jézus őszinte érdeklődését értenénk akkor is, ha csak a történet szintjén maradunk, de nem túl nehéz felfedezni a párhuzamot az evangélium végével, ahol a Lk 24,5-ben így hangzik a kérdés párja: “Miért keresitek az élőt a holtak közt?” A mélyebb üzenet itt is, ott is ugyan az: mi emberek hajlamosak vagyunk Jézust a saját rendszereinkbe rekeszteni. Ott várjuk tőle a megoldást, ahol valójában nekünk kellene lépni és ott, ahol neki kellene lennie az úrnak, nem adjuk át a vezetést.
 
A kérdés azonban másként is érthető. Érdemes tudatosítani magunkban, hogy az idézett kérdés Jézus legelső megszólalása az evangéliumban, így gyakorlatilag minden olvasót arra hív, hogy gondolkodjon el azon, hogy mi is az ok, ami miatt Jézust keresi. Amikor Lukács (vagy ehhez hasonlóan, János) evangéliumát olvassuk mi magunk is ugyan ez elé az esszenciális kérdés elé kerülünk. Merjük hát ma is megválaszolni azt, amit Jézus megannyi nemzedéktől megkérdezett már!
 
Kérdések tovább gondolásra:
 
1. Minden esetben jó helyen keressük Jézust?
2. Mi az az ok, ami miatt Jézust követjük?
 
Énekjavaslat: 418. Szívünk vígsággal ma betelt
https://enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-reformatus-enekeskonyv/enek/347/
 
Dr. Czagány Gábor
lelkipásztor, Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet