Rendszerüzenet
2022. március 01.

Mert örökké tart szeretete - adománygyűjtés és imaközösség

Február 24-én, csütörtökön hajnalban Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, így hazánk szomszédságában harcok dúlnak, emberéletek kerülnek veszélybe. A Debrecen-Nagytemplomi Református adományokkal segíti a fegyveres harcoktól szenvedőket, valamint február 28-án, hétfőn este imaközösséget szervezett.

„Hallgass meg, Uram, jóságos szeretettel, nagy irgalmaddal fordulj hozzám! Ne rejtsd el orcádat szolgád elől! Bajban vagyok, siess, hallgass meg! Jöjj hozzám, és válts meg engem, ments meg ellenségeimtől!” (Zsoltárok könyve 69, 17-19)

Az Egyházközség - az eredeti célokat felülírva - a 2022. február 26-án megrendezésre kerülő Mága Zoltán hegedűművész Nagytemplomi jótékonysági koncertjén befolyt összeggel a Kárpátaljai Református Egyházkerületet segítő adományalapot hozott létre. A vasárnapi istentiszteleteken befolyt perselyadományokat is erre a célra fordítja a gyülekezet. A határon túliak elmondása alapján a legnagyobb szükségük tartós élelmiszerek biztosítására van, ezért a beérkező adományokból ezeket fogja megvásárolni és eljuttatni a Nagytemplomi Gyülekezet.

A Nagytemplomi Református Gyülekezet az adománygyűjtésen kívül arra kéri a debrecenieket, hogy hordozzák imádságban a fegyveres harcoktól szenvedőket. Az egyházközség 2022. február 28-án, hétfőn 18 órától közös imádságra és elcsendesedésre hívott mindenkit a Debreceni Református Nagytemplomba, hogy a jelenlévők együtt könyörögjenek a mielőbbi békéért. A hétfő esti könyörgés alkalmával ismételten lehetőség nyílt a közös segélyalap támogatására, hogy a kárpátaljai testvérek számára mielőbb segítséget tudjon nyújtani a gyülekezet.

A gyülekezetet Oláh István lelkipásztora köszöntötte. Oláh István kiemelte, hogy az elmúlt napok történései megrendítették az egész világot. „Szembesített minket azzal, hogy huszonnégy óra alatt megváltozhat a világunk. Megmutatta azt, hogy mennyire törékeny a béke, és életünk kiszámíthatatlanságaira is felhívta a figyelmet.” Oláh István úgy vélte, nem csoda, hogy sokak szívébe beköltözött a félelem és a bizonytalanság, ezért a nagytemplomi gyülekezet úgy döntött, hogy mindenkit csendességre hív. „Csendben kell lennünk, és Isten jelenlétében imádkoznunk. Megélni a vele való kapcsolatot, és megélni áldását, felszabadító jelenlétét. A mai alkalmon könyörögni fogunk a háborúban szenvedőkért, imádkozni fogunk a világ vezetőiért, hogy hozzanak bölcs döntéseket, és könyörgünk a békességért és a békéért. Azzal, hogy eljöttünk ide, elköteleztük magunkat amellett, hogy a béke követei vagyunk” – zárta szavait.

Az alkalmon Fekete Károly tiszántúli püspök, Hadházi Tamás esperes-lelkipásztor, Molnár Szabolcs lelkipásztor, Kállai Imre lelkipásztor, Szász Anna Boglárka beosztott lelkipásztor, Püski Gábor beosztott lelkipásztor, Kubinyiné Mikó Ágnes beosztott lelkipásztor, Beszterczey András lelkipásztor szolgáltak. Az imák, a bűnvallások és igeolvasás sorát közös zsoltáréneklés fogta össze: így csendesett el a nagytemplomi imaközösség február 28-án, hétfőn este.

"Adjatok hálát az Úrnak, mert jó,

Mert örökké tart szeretete!

Adjatok hálát az istenek Istenének,

Mert örökké tart szeretete!

Adjatok hálát az urak Urának,

Mert örökké tart szeretete!

Nagy csodákat művel egymaga,

Mert örökké tart szeretete.

Bölcsen alkotta meg az eget,

Mert örökké tart szeretete.

A földet, a víz fölé terítette,

Mert örökké tart szeretete.

Megalkotta a nagy égitesteket,

Mert örökké tart szeretete,

A napot, hogy uralkodjék nappal,

Mert örökké tart szeretete,

A holdat és a csillagokat, hogy uralkodjanak éjjel,

Mert örökké tart szeretete,

(…)

Odaadta országukat örökségül,

Mert örökké tart szeretete.

Örökségül szolgájának Izráelnek,

Mert örökké tart szeretete.

Gondolt ránk megaláztatásunkban,

Mert örökké tart szeretete.

Megszabadított ellenségeinktől,

Mert örökké tart szeretete!

Ő ad eledelt minden élőlénynek,

Mert örökké tart szeretete!

Adjatok hálát a Menny Istenének,

Mert Örökké tart szeretete!

Ámen.”

Zsolt 136, 1-26

Az alkalmat itt tudja megtekinteni:

https://www.facebook.com/nagytemplom/videos/326073049540266