Rendszerüzenet
2022. február 10.

A hajdú hagyományok nyomában

A projekt keretében a három történelmi egyházat – református, római katolikus és görögkatolikus – bemutató kiadványok láttak napvilágot, amelyeket sajtótájékoztatón mutattak be február 10-én.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat „A hajdú hagyományok nyomában” című projektjének legfontosabb célkitűzése olyan közösségi, térségi, megyei és települési identitást erősítő kezdeményezések megvalósítása, melyek a régi hagyományok, szokások, és történelmi múltunk felelevenítésével, ápolásával alkalmasak arra, hogy tovább erősítsék az összetartozás érzését, közösségünk egymás iránti felelősségvállalását.

A projekt keretében elkészültek olyan Hajdú-Bihar megye vallási életének történetén átkalauzoló kiadványok, amelyek bemutatják az egyházszervezetek kialakulásának körülményeit, a legfontosabb eseményeket és történéseket, valamint szerepüket a művelődésben és oktatásban, a múltban és a jelenben. A kiadványok röviden áttekintik Hajdú-Bihar megye területén fekvő egyházközségek és plébániák történeteit.

A sajtótájékoztatón Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke ismertette a „Hajdú hagyományok nyomában” című projektet, majd a három történelmi egyház képviselője mutatta be a kiadványok tartalmát.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke és Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája ismertették a kiadványokat.