Rendszerüzenet
2022. február 05.

Margittai Fazekasság címmel nyílt kiállítás

Létavértesen a Vértesi Református Egyházközség Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény galériájában 2022. január 27-én nyitották meg a Margittai Fazekasság című időszaki kiállítást.

Az érdeklődőket házigazdaként Szabó János lelkész köszöntötte, majd dr. habil. Maior Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorhelyettese, dr. Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszék vezetője, Demián Zsolt, Margitta város alpolgármestere nyitotta meg a kiállítást. Angyal Olívia, a PKE VAN Kutatóközpontjának asszisztense bemutatta a közel hároméves kutatást, illetve a projektötletet, miszerint a kiállítás nem titkolt célja, hogy a margittai fazekasság motívumai tovább éljenek, fennmaradjanak valamilyen formában. Erre ösztönözte a margittai fiatalokat, azáltal, hogy régi képeslapokat rajzoltak át, applikálva a fazekas motívumokat, illetve mai használati tányérokat festettek meg a régi színvilágot alkalmazva. A kiállításmegnyitó Emődi János videóüzenetének vetítésével zárult. Külön köszönet Zsíros Andrisnak, a megnyitón való közreműködésért!

Bár a kiállítás rövid ideig látogatható Létavértesen, a tárlathoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozással várjuk a helyi iskolásokat.

A kiállítás 2022. február 4. után Derecskén kerül bemutatásra.