Rendszerüzenet
2021. december 06.

Young Children and Worship Gyermekistentiszteleti program óvodásoknak és kisiskolásoknak

Egészen különleges élménynek lehettünk részesei azokkal a kollégákkal együtt, akikkel 2021. november 2-5. között, Berekfürdőn részt vehettünk a Young Children and Worship program lelkésztovábbképző alkalmán. Azóta is sokaknak próbáltam átadni és elmondani azt az élményt, amit ott együtt átélhettünk, de minden alkalommal rádöbbenek, hogy ezt nem lehet csak szavakkal átadni, ezt át kell élni. A Makkai Ildikó és Sógor Gyöngyi által bemutatott gyermekprogram különlegessége ugyanis ebben rejlik: átélni az Istennel való találkozást.

Az első este nagyon kíváncsian és kicsit bizonytalanul léptünk be a terembe, majd ahogyan bezárult mögöttünk az ajtó, úgy nyílt meg előttünk az a csoda, ahogyan tanulni vágyó felnőttekből kíváncsi és csodálkozó kisgyermekekké váltunk. 

A különleges és részletesen kidolgozott fa eszközökkel való játék és az ige együttes találkozása visszakalauzolt bennünket a bibliai időkbe: egyike lehettünk a Jézus nyomában járó tanítványoknak, majd Zákeussal együtt bújhattunk meg a faágak között, de bepillanthattunk a puszta különleges és szeszélyes világába is.

A gyermekprogram elindítói így fogalmazták meg a célját: „A bibliai történet elmondásának célja nem lehet a gyermekek szórakoztatása, hanem, hogy felkészítse őket arra, hogy Istennel találkozzanak.” (J. Berryman) Az Istennel való találkozásban pedig a liturgikus felépítés segíti a gyermekeket, hogy megismerjék azt az istentiszteleti világot, ahová egykor felnőttként fognak bekapcsolódni, így az már nem lesz számukra idegen.

Az elmúlt években sokfelé nézelődtem és kerestem azt a módot, ami a leginkább segíti a gyermekeket abban, hogy Istent úgy ismerjék meg, ahogyan Ő kijelenti magát számukra az igéjén keresztül. Úgy gondolom, hogy ebben a programban megtaláltam azt, amit kerestem.

Bízom benne, hogy ez a gyermekistentiszteleti program egyre több gyülekezetben válik ismertté és általa már a legkisebbek is megélhetik az Istennel való találkozás örömét.

Szász Anna Boglárka

(Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség)