Rendszerüzenet
2021. december 06.

Konfirmandus találkozó Nyírbátorban

A Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda intézménye immáron nyolcadik alkalommal nyitotta ki kapuit a Nyírségi Református Egyházmegye konfirmandusai előtt. Közel háromszáz fiatal indult útnak, hogy részt vehessen a mára már hagyománnyá vált találkozón. Az évente megtartott alkalom egybegyűjti az egyházmegye hitvallástétel előtt álló fiataljait, hogy közeledjenek egymáshoz mindazok a keresztyén fiatalok, akik távolabb élnek egymástól, mégis „egy cipőben” járnak, többé-kevésbé azonosan gondolkodnak, hitükben és életvitelükben is közel állnak egymáshoz.



A találkozó a Nyírbátori Református Templomban kezdődött, ahol nagytiszteletű dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese köszöntötte az egybegyűlteket. Veres Péter, egyházmegyénk ifjúsági előadója, az igehirdetés során a helyes útkeresésről és megfelelő úton létről szólt. Arról hallhattak a fiatalok, hogyan lehet ifjú keresztyénként a keskeny úton maradni és az Isten által számunkra kijelölt boldog életet élni. Erre Jézustól útmutatást is kapunk: „Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem juthat el az Atyához, csak általam." (Ján,14,6) A szívhez szóló gondolatokat közös énektanulás követte. A ”Járom a zarándok útjait” című ének sorai szépen kifejezik mindazt, ami életutunk során a helyes cél felé vezethet.

A találkozó a Báthory Anna Református Iskola és Óvoda tornatermében folytatódott, ahol Sivadóné Cselenyák Dóra igazgatónő üdvözlő szavait követve Kerekes Szabolcs, a Reménység Magjai Alapítvány részéről tartott nagyon szemléletes előadást. A döntéseink súlyáról szólt, melyhez a tékozló fiú példázata adta a kiinduló gondolatot. Tudatosította fiataljainkban, hogy döntéseinknek minden esetben következményei vannak, melyek meghatározzák az életünket. Jó időben átgondolni ezért, hogy mely irányba engedjük haladni vágyainkat, álmainkat, életcéljainkat. A tékozló fiú példázata valójában arról az emberről szól, aki Isten helyett mindenféle más utakat választ. Ezek azonban csak rövid ideig adhatnak számára örömöt. Amikor viszont felismeri azt, hogy rossz úton jár, és változtatni akar, akkor visszatérhet Istenhez. Az Úr örömmel fogadja a megtérő útkeresőket. Aki Jézusnak enged, az hosszú távon a jobb részt választja. A Jézus mellett való döntésünk az örök életünk záloga.

A közös ebéd után egy kis mozgás, játék következett, valamint az előadás folytatása. A programsorozat ideje alatt számos új ifjúsági éneket ismerhettek meg a gyermekek. A jelenlévők megtanulhatták, szívükben is hazavihették a Jézus Krisztust dicsőítő, és keresztyén fiatalokat a hit megvallására buzdító dalokat. A találkozó végén elhangzó zárógondolatok, valamint az imádság után a résztvevő fiatalok feltöltekezve új ismeretekkel és élményekkel gazdagodva indulhattak haza, bízva abban, hogy mielőbb találkozhatnak majd az itt szerzett új barátokkal.

Machlinecz Erika, vallástanár