Rendszerüzenet
2021. november 09.

Egy doboznyi szeretet

Széles összefogásnak köszönhetően idén is több ezer nehéz anyagi helyzetben lévő család és idős nyugdíjas kap támogatást az adventi időszakban Debrecenben. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a történelmi egyházak és a Karitatív Testület is Szeretetdobozokban gyűjt november 8-től egészen karácsonyig tartós élelmiszereket és tisztítószereket, a logisztikai feladatokat pedig a Magyar Református Szeretetszolgálat végzi.

Debrecen gondoskodó város – ezt idén karácsonykor is megtapasztalhatják azok a nagycsaládosok, idős nyugdíjasok, valamint a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került dolgozók, akikhez Szeretetdobozokban érkezik a segítség. Az adventi adománygyűjtést beharangozó sajtótájékoztatón dr. Széles Diána alpolgármester ismertette, hogy az elmúlt évben több mint 4000 család számára tudtak adománycsomagot eljuttatni, melyek elkészítésében közel félezer önkéntes segített. „Az elmúlt évben nagyon sikeres volt a gyűjtésünk, és ennek ez a közös összefogás áll a hátterében. Tavaly a történelmi egyházakkal együtt 6500 csomagot gyűjtöttünk össze, ez pedig köszönhető azoknak a debreceni polgároknak és gazdasági társaságoknak, akik csatlakoztak a gyűjtési akciónkhoz. Bízunk benne, hogy idén karácsonykor is beszámolhatunk majd arról, hogy a debrecenieknek köszönhetően ismét szebbé tehettük a nehéz helyzetben lévő debreceniek életét.

A történelmi egyházak képviselői az adakozás és a szeretet fontosságára hívták fel a figyelmet. Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita az emberben meglévő segíteni akarás lehetőségét látja a közös adventi gyűjtésben: „Az ember jó és jóságra vágyik. Mind a kettő fontos jellemzője az Isten képmására teremtett embernek. Szeretjük, ha jól bánnak velünk, ha szeretet kapunk. (…) De a másik oldal éppen ennyire igaz: az ember legbelül jó, és éppen annyi igénye és késztetése van arra, hogy szeretetet adjon, minthogy szeretetet kapjon.”

A Tiszántúli Református Egyházkerület képviseletében Beszterczey András diakóniai tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy a rászorulókra az év minden napján figyelnünk kell.

Az advent általában kampányidőszak szokott lenni. Szeretjük megmutatni, hogy mennyire szeretünk és gondoskodunk, de az év többi napján ez sokszor el szokott halványulni. Ilyenkor Isten újra és újra emlékeztet minket arra, hogy egész életünk erről szóljon. Az adventi várakozással kell, hogy megteljen minden napunk, amiben akarunk gondoskodni a rászorulókról, és akarunk szeretetet adni egy dobozban, egy kézfogásban vagy intézményi gondoskodásban.” – hangsúlyozta a református lelkipásztor.

A közös összefogáshoz idén is csatlakozik a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye is. Dr. Törő András irodaigazgató elmondta, hogy az egyház elsődleges feladata az evangélium örömhírének hirdetése, ami megérinti a szívünket. „Isten megajándékozott minket a megváltás kegyelmével, és kell, hogy ebből a megérintettségből tettek is alakuljanak a hétköznapokban. Kívánom, hogy adventkor minél több hívő és kereső tapasztalja meg Isten szeretetének ajándékát, és ez érintse meg a szívüket, ami aztán a rászorulók segítésének vágyát elindítja életükben.”

A debreceni összefogásban jelentős szerepet vállal a Magyar Református Szeretetszolgálat. A tizenöt éves jubileumát ünneplő alapítvány az adománygyűjtéssel járó logisztikai feladatokat vállalta, valamint raktárkapacitásukkal és önkénteseik munkájával is segítik a Karitatív Testületet. A Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, Juhász Márton ismertette, hogy országszerte gyűjtik a Szeretetdobozokat, amiben legalább fél éves szavatossági idővel rendelkező, jó minőségű tartós élelmiszereket, valamint tisztító-és tisztálkodási szereket várnak. A szervezet célja, hogy legalább tízezer rászoruló számára tudjanak adományokkal segíteni, melyek legalább egyheti ellátásukat fedezik.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Karitatív Testület vezetője Szent Miklós példáján keresztül buzdította a debrecenieket a segítségnyújtás szerepére és fontosságára.

Lucski Zsófia

Fotók: Szirák Sára