Rendszerüzenet
2021. október 12.

A helyes testtartást is megtanulják a berettyóújfalui diákok

Az úttörő kezdeményezést már négy éve éltetik a református intézményben.

Két elsős évfolyam vehetett át tartásjavító gerincpárnákat hétfőn a berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

A református intézményben immár negyedik éve vigyáznak arra, hogy a gyerekek helyesen üljenek az iskolapadban, így mostanra minden alsós kisdiáknak rendelkezésére áll a tartásjavító eszköz. – Nemcsak a spirituális töltetű lelki gondozást akartuk a zászlónkra kitűzni, hanem nagyon fontosnak tartjuk az egészségre való nevelést is – erről László Vilmos Csongor iskolaigazgató beszélt az átadó alkalmával. Mint mondta, az intézmény több programmal segíti a kezdeményezést, egyebek mellett az egészséges étkezéssel és gyógypedagógus szakember alkalmazásával.

A prevenció szerepe

Győrfi Éva, a program elindítója saját tapasztalatairól számolt be a jelenlévőknek. Elmondta, hogy saját gerincproblémája miatt találkozott a tartásjavító termékekkel. Hangsúlyozta az eszközök jótékony hatását, a gyógytorna és a helyes táplálkozás fontosságát. – Minél korábban kezdi el használni valaki ezeket a segédeszközöket, szerintem annál biztosabb, hogy egészséges életmódot tud kialakítani. Hálás vagyok, hogy egy problémából ilyen jó előnyt lehetett kovácsolni – mondta.

Krasznai Zoltán, az ékpárnák gyártója a megelőzés fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy gyermekkorban ugyan nem jellemző a gerincproblémák jelentkezése, mégis előrelátó a kezdeményezés. Kifejtette, hogy globális felmérések szerint a második leggyakoribb panasz, amivel orvoshoz fordulunk, kapcsolódik valamilyen mozgásszervi problémához, a gerincnek valamilyen elváltozásához, éppen ezért jelentős a prevenció.

BBI

Forrás: haon.hu