Rendszerüzenet
2021. szeptember 16.

Alapkőletétel Berettyóújfalun

Szeptember 16-án Berettyóújfalun ünnepélyes keretek között tették le a Szivárvány Református Óvoda alapkövét. A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának köszönhetően összesen 3048 új óvodai férőhely és 354 új munkahely jön létre országszerte.

A fejlesztés Magyarország Kormányának 35 milliárd forintos támogatásából valósul meg. A berettyóújfalui beruházás a Tiszántúli Református Egyházkerületben valósul meg, ahol összesen 23 intézményt érint a program, ebből 17 helyen új óvoda épül. Az egyházkerületben 1030 új óvodai férőhely létesül, a fejlesztés mindösszesen 2134 férőhelyet érint itt.

Az ünnepélyes alapkőletételi eseményen dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke végezte az igei szolgálatot a Mt 19, 13-14. alapján. „Amikor óvoda épületet emelünk, azt szeretnénk bizonyítani, hogy itt a Földön is  szükség van azokra a mennyei érzésekre, amit az anyaság, az apaság, a család élménye jelent. Szeretnénk megélni a jézusi gyermek-pártiságot” – mondta. Fekete Károly püspök úgy vélte, hogy a református nevelés megmutatja azt a szeretetet, amiben mindennap jó részesülni. „A mennyei szempont élhetővé teszi a világot, nevelhetővé a gyermeket, megmutatja azt a szeretetet, amiben megfürödni napról napra jó”- hangsúlyozta.

Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára  köszöntő beszédében kiemelte, hogy egy nemzet jövője és megmaradása nagy mértékben függ attól, hogy milyen alapokra építkezünk. „Kertészeti hasonlattal élve fontos az, hogy a facsemeték gyökerei honnan és milyen tápanyagokat szívnak magukba. Gyermekeink is gyökeret eresztenek, s nem mindegy milyen a talaj.” Jeremiás próféta szavait idézte: „Áldott az az ember, aki az Úrban bízik, akinek az Úrban van a reménye. Olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely gyökereit egészen a folyóig ereszti. Ha jön a hőség, nem kell félnie, lombja mindig zöldellni fog. Szárazság idején sem kell aggódnia, akkor sem szűnik meg gyümölcsöt teremni” (Jer 17, 7-8.)

Tóth Tibor bihari esperes örömét fejezte ki, hogy egy új épület alapkövét helyezik le – „ez mindig azt jelenti, hogy bővíteni kell. Hálás a szívünk a gyarapodásért! Fontos a felnövekvő nemzedék előtt jó példával lenni, hitben, tanítani őket szeretetre, megbocsájtásra és együttérzésre” – zárta szavait.

„Ez a város büszke a múltjára, és a cselekvő jelenében tevékenykedik azért, hogy bízzon a jövőjében” – fogalmazott Muraközi István polgármester. A köszöntőket követően dr. Fekete Károly püspök, dr. Fürjes Zoltán helyettes államtitkár, Tóth Tibor esperes, Muraközi István polgármester, Molnár János főgondnok, Hegymegi Enikő óvodavezető és a kivitelező cég ügyvezetője, Lisznyai Sándor közösen elhelyezte az időkapszulát és az óvoda alapkövét.

Berettyóújfalun jelenleg három csoportos a református óvoda, a most épülő új óvodában már négy gyermekcsoporttal fog működni, 100 gyermek számára biztosít elhelyezést.

Az óvodafejlesztés során az új épülethez kapcsolódó kivitelezési munkák 751 millió Ft értékben, részben hazai támogatással, részben a fenntartó saját forrásából valósulnak meg.

A négy, egyenként több, minta 60 nm-es csoportszobán kívül tágas, gazdagon felszerelt tornaszoba, külön logopédiai és pszichológusi szoba is rendelkezésre áll majd az épületben. Az óvoda udvarán esztétikus és a vonatkozó szabványoknak megfelelő biztonságos nagymozgást fejlesztő eszközök biztosítják a gyermekek mindennapos testi fejlesztését, edzését.

Az Országos Óvoda Programban korszerű, a mai kor színvonalának megfelelő óvodák épülnek. Országosan 34 településen teljesen új óvoda épül, 16 helyszínen pedig már létező óvoda kap új épületet. 16 helyszínen már meglévő intézmény felújítását, korszerűsítését végzik el a Program során.

A Tiszántúli Református Egyházkerületben 23 intézményt érint a fejlesztés, amiből 17 új építésű beruházás. A fejlesztés összesen 2134 férőhelyet érint az egyházkerületben, amiből 1030 új óvodai férőhely.

A Programnak köszönhetően 2021. szeptemberében Mátészalkán már az új óvoda épületében kezdődött meg a nevelés, Kunhegyesen az épület bővítésének köszönhetően plusz 1 csoporttal működhet tovább a református óvoda, míg Karcagon az új református óvoda 3 csoporttal indulhatott el. A Debrecen-Nagysándor telepi óvoda épülete elkészült, mely a jövő nevelési évtől 100 gyermeket tud fogadni. A Túrkevei Óvoda új épülete is elkészült, az átadás-átvételi eljárás zajlik. A Balmazújvárosi Óvoda egy csoportos bővítése is befejeződött. Az országos program keretében indult az öt csoportos nyírbátori református óvoda is 2019-ben.