Rendszerüzenet
2021. augusztus 27.

Ilyen volt a SzIRT – immáron hatodik alkalommal

„… légy erős és bátor” (Józs 1, 9) vezérigével szervezte meg a Szatmári Református Egyházmegye az idei SzIRT (Szatmári Ifjú Reformátusok Találkozója) ifjúsági táborát immáron hatodik alkalommal. Augusztus 16-19. között Szamoskéren, a Liget-táborban gyűlt össze 70 fiatal és 10 lelkész, illetve önkéntes segítő az Isten Igéje és régi ismerősök, barátok köré. Szabó Béla lelkipásztor, ifjúsági lelkipásztor beszámolója.

A négy napot Tisza Tibor, az egyházmegye főjegyzője, szamosszegi lelkész nyitotta meg, majd ezt követően úgy, mint ahogy minden nap délelőtt Sipos Péter István, milotai lelkész tartotta meg a főelőadást. A tábor logója is utal arra (superman keretben „amen” felirat), hogy szuperhősökről szóltak az előadások, közöttük a legnagyobb hősről, magáról Jézus Krisztusról.

Az idei évben a kiscsoportos foglalkozások nem kerekasztal-beszélgetés formájában valósultak meg, hanem interaktív módon a csoportoknak feladatlapokon keresztül önállóan kellett feldolgoznia az aznapi előadás témáját. Kíváncsiak voltunk és elképzelésünk igazat is nyert, hogy a fiatalok jobban megnyílnak és könnyebben bekapcsolódnak, ha nem csupán beszélniük kell.

A délelőtti főelőadást követően délelőtt és délután, különböző programokon vehettek részt a fiatalok: a debreceni iszákos mentő misszió interaktív előadása és annak játékos feldolgozása, kölcsei rendőrőrs kutyás-fegyver-hőkamera-ujjlenyomat és útlevél ellenőrző bemutatója, Sajtos Szilárd tábori lelkész, őrnagy külmissziói beszámolója, bicikli- és kenutúra, élményfestés, honvédsuli és sok különböző csapatverseny (csocsó, asztalitenisz, just dance). Ezek a programok mind-mind egymás értékeire és a hétköznapi hősökre adtak példát, hogy mi is hősök lehetünk, ha Istentől kapott talentumainkat megfelelően használjuk - erre hívta fel a figyelmét a fiataloknak Telek András is, egykori válogatott futballista, a Ferencváros legendás középhátvédje.

A reggeleket és az estéket minden nap áhítattal kezdtük és zártuk, amelyek szorosan kapcsolódtak fő témánkhoz, a hősökhöz. Szalay Kont esperes úr magyar történelmi pillanatokat és hősöket is párhuzamba állított áhítatában az Igével, értékes példákat állítva ezzel a fiatalok számára.

Az esti alkalmakat gazdagította még: csapatjátékok, a Fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola színjátszó csapata -a SZÉK- parasztkomédiája, és az utolsó estén élő zenés táncház. A csütörtök délelőtt pedig úrvacsorás közösséggel zártuk a tábort, és a közösségi alkalom itt nem ér véget, mert folytatjuk egy következő egy estés összejövetellel, a SzIRT After alkalommal augusztus utolsó péntekén, amellyel nem titkolt célunk, hogy egy minden hónapban megszervezésre kerülő regionális ifjúsági alkalmon SzIRT utó- és a következő évre gondolva előmunkát is végezzünk. Mindenért Istené legyen a dicsőség!

Szabó Béla lelkész

ifjúsági referens

További képek ITT érhetőek el.