Rendszerüzenet
2021. július 01.

Isten mentő szeretete

Június 29-én a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának hétszáz dolgozóját ajándékozta meg LélekemelŐ szívecskékkel a Tisza-tavi Keresztyén Polgári Kör, a Te is segíthetsz Támogató Alapítvány, és az Abaújvári Református Egyházközség. Fodor Gusztáv tiszaderzsi lelkipásztort, a Tisza-tavi Keresztyén Polgári Kör egyik alapítóját, a kezdeményezés egyik főszervezőjét kérdeztük a részletekről.


Fodor Gusztáv, Pál Sándor, Tóth Viktória, Tóth István

Minden év július elseje a magyar egészségügy napja – ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében. A LélekemelŐ szívecskéket a Semmelweis-napok keretében adták át a Bethesdában, ahol Velkey György főigazgató köszönetet mondott az elmúlt időszak munkájáért és szolgálatáért. Az összes dolgozót megajándékozták LélekemelŐ szívecskékkel – Isten csodálatos szeretetét és ölelését ezen keresztül a kórház minden dolgozója át tudta élni.

Fodor Gusztáv elmondta, hogy az Életmentés-másként LélekemelŐ szívecske program három különböző irányból indult el, 2021 áprilisában pedig a karcagi Kátai Gábor Kórházban futottak össze a szálak, azóta három szervezet példás szeretetben és egyetértésben végzi a közös szolgálatot. A kezdeményezés Abaújvárról indult el, ahol Tóth Viktória és Tóth István lelkipásztorok létrehoztak egy keresztyén manufaktúrát. „Olyan fából készített termékeket állítanak elő, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a Biblia üzenetéhez. Egy karácsony előtti beszélgetés alkalmával pedig felmerült, hogy mi lenne, ha szívecskéket gyártanának, amelyeken rajta van Isten igéje?” – emelte ki.

„2021 márciusában átéltem azt a dermesztő tehetetlenséget, hogy a templomok be vannak zárva, és mi az imádságon kívül nem tudunk semmit tenni – miközben a frontvonalban küzdelem folyik az emberi életekért. Úgy éreztem, valamit tenni kell az egészségügyi dolgozókért! Március végén több napos lelki tusakodást éltem meg, mint mikor a Magyar Református Szeretetszolgálatnál dolgoztam, és tragédia történt Burmában, vagy akár Haitin és pár napon belül el is indulhattunk egy orvoscsoporttal segíteni… Isten Lelkének a határozott küldését éltem meg akkor … menni kell és tenni kell! Azok mellé kell állnunk, akik a világ legdrágább kincsére vigyáznak, az emberi életre. Feléjük is vinnünk kell Isten mentő szeretetét!” – mondta Fodor Gusztáv lelkész.

Március végére összeállt benne az az elképzelés, hogy egy olyan kezdeményezést indítsanak Életmentés-másként címmel, amelynek keretében az egészségügyi dolgozókat segítik, támogatják a szolgálatukban. Ennek első állomása a karcagi Kátai Gábor Kórház volt, és a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese, Koncz Tibor, és Pál Sándor, a Te is segíthetsz Támogató Alapítvány elnöke az elképzelés mellé álltak anyagi támogatásukkal, melyből meg tudtuk ajándékozni a karcagi kórház 700 dolgozóját szívecskékkel. „Pál Sándor elnök úr buzdítására és anyagi támogatásával igyekszünk kiterjeszteni a LélekemelŐ szívecske programot Magyarország minden kórházára. Azóta már hét kórházban voltunk együtt: Karcagon, Mezőtúron, Kisvárdán, Tatabányán, Miskolcon két helyen, legutóbb a Bethesdában. Most haladtuk meg a hétezer szívecskét. A szívecskéket minden esetben Isten igéjének az olvasásával és imádsággal adjuk át a kórházak vezetőségének” – újságolta.

Az Életmentés – másként programhoz kezdetben egyéb kezdeményezések is kapcsolódtak: a környező kórházakat élelmiszerrel ajándékozták meg. A cél az volt, hogy energiával töltsék fel az egészségügyben dolgozókat. Arra is buzdították az embereket, hogy a környezetükben lévő orvosokat, szociális vagy egészségügyi szférában dolgozókat hívják fel, és köszönjék meg nekik a munkájukat, szolgálatukat, és tudatosítsák bennük, mennyire fontos és nélkülözhetetlen az a feladat, amit ellátnak.

„Nagyon hálás vagyok az Abaújvári Egyházközségnek, hogy ajándékozott Kátai Gábor Kórháznak egy igeládikót, amiben 365 darab igekártya van. Az ott dolgozók minden nap kihúznak egyet, és a mögötte lévő parafatáblára tűzik. Lelkészként hatalmas öröm megtapasztalnom, hogy az egészségügyi dolgozók mennyire örülnek Isten igéjének, és szolgálatunk által olyan terekbe is bekerülhet az ige üzenete, ahová korábban nem jutott el. Ez minden esetben Jézus, és egyházunk szolgáló szeretetének a győzelme is” – zárta szavait Fodor Gusztáv.

A Lélekemelő szívecske program tovább folytatódik, a cél most az, hogy Magyarország többi kórházába és Kárpátaljára is eljussanak. Már elindult a szivecskéken lévő igei üzenetek ukránra való fordítása is. A szervezők kérik, hogy imádságaikkal támogassák LélekemelŐ szívecskék útját.

Szirák Sára

Fotók: Tisza-tavi Keresztyén Polgári Kör