Rendszerüzenet
2021. június 21.

Az egyik legmodernebb református óvoda készült el Makón

Nagyobb csoportszobákat, mászófalas tornaszobát, szaktermeket, de még sószobát is kapott az egyik makói óvoda. Az Örömsziget – merthogy mostantól így hívják az intézményt – 2011 óta van a Magyarországi Református Egyház fenntartásában.

A dolgozók régi vágya teljesült azzal, hogy megduplázódott, négyszázról nyolcszáz négyzetméteresre bővült a makói újvárosi óvoda alapterülete, amely mostantól az Örömsziget nevet viseli. Nagyobb csoportszobákat, szaktermeket és mászófalas tornaszobát kapott az épület. Erre nemcsak azért volt szükség, mert folyamatosan gyarapodik a létszám, hanem azért is, hogy minden oda járó gyermek megkaphassa a számára szükséges gondoskodást, fejlesztést. A sajátos nevelési igényű gyermekek számára gyógypedagógiai és pszichológiai szobákat alakítottak ki, elkészült az akadálymentesített mosdó, a sószoba pedig az asztmás gyermekek gyógyulását segíti mostantól. A teljes munkára több mint 400 millió forint forrást kapott a fenntartó, de az építőipari áremelkedés miatt jelentős önerőre és társadalmi munkára is szükség volt a befejezéshez.

Az átadóünnepségen Fekete Károly tiszántúli püspök Melanchthon reformátor híres mondatát idézte, miszerint az iskolák az egyház veteményeskertjei, majd hozzátette: „az óvodáink a palántákat nevelő ágyások, amelyekből a veteményeskert tovább gazdagszik”. A püspök beszélt a korai nevelés fontosságáról is. Úgy fogalmazott: „Ha a család és a közösség nevelése egymást erősíti, akkor abból testileg és lelkileg is erős személyiség származhat.”

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az óvoda átadásán Melanchthon gondolatát folytatva elmondta: az óvodák a palántáinkat nevelő ágyások, amelyekből a veteményeskert gazdagszik

Az Örömsziget óvodában, amely 2011-ben került a Magyarországi Református Egyház fenntartásába, sok energiát fordítanak a gyermekek személyiségfejlesztésére. A középpontban a keresztyén szellemiségű nevelés áll, ennek pedig része a pozitív énkép kialakítása, a bizalom képességének fejlesztése – mondta Bertus Barcza Csabáné intézményvezető.

Kotormán István, a Makói-Újvárosi Református Egyházközség lelkipásztora szerint a szeretet pedagógiáját tartják a legfontosabbnak: „Szeretettel, szeretetben és szeretetre nevelünk. A gyerekeket csak szeretettel lehet szeretetre nevelni. Ezt az egyházi óvodák, iskolák Jézus Krisztus példája nyomán tudják biztosítani.”

Fotók: Kalocsai Richárd

Az óvodából elballagó gyerekek döntő többsége a gyülekezet általános iskolájában, a Szikszai György Református Általános Iskolában kezdi meg a tanulmányait. Az átmenetet megkönnyíti számukra egy sajátos program, amelyben a nagycsoportosok megismerkednek leendő tanítójukkal, és egy éven át heti rendszerességgel látogatnak el az iskolába, ahol foglalkozásokon vesznek részt.

 Forrás: reformatus.hu