Rendszerüzenet
2021. március 29.

Testi és lelki töltekezés Jánkmajtison

A március 22-i héten Isten kegyelméből 260 testi-lelki vitamin csomagot osztottak ki Jánkmajtison, amelynek tartalma: alma, meggybefőtt és egy saját evangéliumi kiadvány, amely a személyes találkozást nélkülöző időben próbál igei tartalommal szolgálni a gyülekezeti tagoknak. A következő napokban igyekezni fognak legalább még ugyanennyi családhoz eljutni a csomaggal. Nagyon nagy szükség van – ebben az időben különösen is – a testi és lelki vitamin bevitelre.

Hálás köszönet illeti a Meggy Kert-Tész Szövetkezet és a Bíró család alma és meggybefőtt adományát, a Sz-Á-Sz Sped Kft. és Szász Sándor csomagolóanyag adományát, és nem utolsósorban a gondnokok, presbiterek, gyülekezeti tagok, munkatársak, fiatalok segítségét a kiosztásban.

Szabó Béla jánkmajtisi lelkipásztor igei gondolatait alább olvashatják.


Testi-Lelki vitamin

1Kor 10, 1-4.: „Nem szeretném, ha nem tudnátok, testvéreim, hogy atyáink mindnyájan a felhő alatt voltak, és mindnyájan a tengeren mentek át, és mindnyájan megkeresztelkedtek Mózesre a felhőben és a tengerben. Mindnyájan ugyanazt a lelki eledelt ették, és mindnyájan ugyanazt a lelki italt itták, mert a lelki kősziklából ittak, amely velük ment. Az a kőszikla pedig a Krisztus volt.”

Kedves Testvérek! Kutatók azt mondják, hogy a szervezetünk nem felejt. Emlékezetünk lehet hiányos, de a velünk történt dolgokra, eseményekre, érzésekre a szervezetünk emlékezik. Elraktározza, memorizálja. Ez egyrészt jó, hiszen a betegségekkel szemben vívott harcban egy-egy legyőzött kórra emlékezik a szervezetünk és már ennek a tapasztalatnak a birtokában próbál megbirkózni vele. Másrészt nem jó, hiszen a traumákra is emlékezik, hiába próbáljuk kitörölni a nem kívánt eseményeket emlékeinkből, egy-egy érzésben-impulzusban vissza-vissza térnek.

Felolvasott igeszakaszunkban az apostol is emlékezik. Emlékeztet a pusztai vándorlásra, amelyben Isten vezette választott népét. Emlékeztet a Vörös-tengeri átkelésre, a felhőoszlop iránymutatására, az égből hullott eledelre- a mannára, és a kősziklából fakasztott vízre. Fontos dolog az emlékezés, az hogy ne felejtsük el mennyi mindenen vezetett keresztül minket az Úr. A jó és rossz dolgokon egyaránt!

De nemcsak a manna, a felhőoszlop vagy a kősziklából fakasztott víz juthat eszünkbe alapigénk kapcsán és nem is csak arról szól, hanem lelki eledelről és lelki italról beszél. Ezen a héten Isten kegyelméből kioszthattunk 260 testi-lelki vitamin csomagot, amelynek tartalma alma, meggy befőtt és egy saját evangéliumi kiadvány, amely a személyes találkozást nélkülöző időben próbál igei tartalommal szolgálni gyülekezeti tagjainknak. A következő napokban igyekezni fogunk legalább még ugyanennyi családhoz eljutni a csomaggal. Nagyon nagy szükség van –ebben az időben különösen is- testi és lelki vitamin bevitelre.

A vitamin elengedhetetlen, nélkülözhetetlen tápanyaga a szervezetünknek. A ’vitus’ latin eredetű szó életet jelent. A vitamin hiánya komoly következményekkel járhat.

Nemrégen minket is megfertőzött a korona vírus, pozitív lett a tesztünk.  A 10 nap karantén alatt minden nap megkérdeztük egymástól: bevetted már a vitaminodat? Ez azóta sem szűnt meg. Úgy gondolja az ember, hogy mindent meg kell tennie a gyógyulásért, az életéért. Jó, ha megpróbálunk előre is gondolkodni és erősítjük az immunrendszerünket, pl. gyümölcsfogyasztással vagy vitaminszedéssel.

Hála Istennek könnyebb tünetekkel átvészeltük és már jól érezzük magunkat. Viszont furcsa belegondolni abba, hogy egy ilyen helyzetben nincs helye a mérlegelésnek, beveszem a gyógyszert, megteszem azt, amit az orvos javasol. Nincs is kérdés! Habár mégis van: ezzel valóban mindent megteszek az életemért?! Vajon az örök életem foglalkoztat-e engem annyira, mint a testi bajaim. Vajon a mennyei operatív törzs tájékoztatását figyelem-e ugyanolyan árgus szemekkel? Vajon megkérdezzük-e egymástól, hogy ma már bevetted a lelki C vitaminodat? Pedig ugyanúgy az életemről van szó! Ugyanúgy az életért küzdünk nap, mint nap és ez utóbbi nem is csupán a 10 napos karantén következménnyel jár és nem is földi életünknek a határa a legkomolyabb következmény. Nem vesztegethetünk el egyetlen napot sem, hiszen most érezzük igazán: nem tudjuk hány napunk van még!

Figyelmeztetnünk kell egymást a lelki vitaminra, ha elfelejtenénk azt, mint ahogy a gyermekek figyelmeztetnek bennünket, hogy imádkozni kell evés előtt, ugyanúgy automatikus berögződéssé válhat életünkben a mindennapos igeolvasás, és imádság, ha gyakoroljuk azt. De akárhogy nem tehetjük ezt. A korona vírus alatt rengeteg dologra felhívták a figyelmünket: szedjünk vérhígítót, szedjünk sokkal több vitamint, ne feküdjünk a hátunkon és még ezekhez hasonlókat, amin persze az ember elgondolkodik, de nem ugrik bele azonnal, hanem megpróbál tájékozódni, felhívja az orvosát és megkérdezi, hogy ajánlja e ezeket. És ezt kell tennünk a lelki életünk karbantartásánál is, meg kell kérdezni az áldott orvost, az Úr Jézus Krisztust. Az apostol felolvasott igeszakaszunkban pontosan azért emlékezteti a korinthusiakat a pusztai eseményekre, mert tévelyegtek a hitükben, azt gondolták, hogy a keresztség és az úrvacsora gyakorlata, egyfajta lazaságra adhat okot. A hit gyakorlásában is kaphatunk rossz tanácsokat, ezért kell minél jobban és hitelesebben megismerni az Isten akaratát.

Testi vitamin szükségletünket legjobb, ha természetes módon, tehát élelmiszerekből, főleg gyümölcsfogyasztás útján töltjük fel. Isten Igéjét többféle formában ismerhetjük meg. Elsődleges a Biblia és maga Jézus Krisztus, de felismerhetjük a természetben, történelemben, lelkiismeretben, egy prédikációban, beszélgetésben is. Ahogy különböző tabletták és étrend kiegészítők is kínálják számunkra a vitaminokat, ugyanúgy vannak különböző praktikák, pótszerek a lelki életünk problémáira is, sőt vannak tabletták, amelyek lelki egyensúlyt garantálnak. De ezek nem nyújtanak hosszú távú segítséget. Istent és az Ő akaratát egyedül csak az Ő önmagáról adott kijelentéseiből ismerhetjük meg. Semmi másból!

Az apostol azt mondja, hogy a lelki kőszikla Krisztus, Ő a lelki táplálkozásunk elengedhetetlen tápanyaga. Ő az, aki olyan éltető vizet kínál, amelyből ha iszunk, soha többé meg nem szomjazunk (Jn 4, 14). Ő az életnek kenyere, és aki hozzá megy, soha meg nem éhezik, és aki Őbenne hisz soha meg nem szomjazik (Jn 6, 35). Ő az az élő kenyér, ami a mennyből szállt le, és ha valaki eszik ebből a kenyérből, élni fog örökké, mert az a kenyér, amelyet én adok oda a világ életéért, az az én testem –mondja Jézus Krisztus (Jn 6, 51).

Kedves Testvérek! Ez nem egyszeri esemény, ahogy nem jó, ha mondjuk, 10 napi vitamin adagot előre egyszerre beveszünk, mert az komoly következményekkel is járhat. Így van ez a lelki szükségleteinkkel is! Nem lesz lelki feltöltődésem és kiegyensúlyozott kapcsolatom Istennel csupán egy egyszeri esemény miatt. azáltal, hogy megkereszteltek, vagy konfirmáltam, vagy a felmenőim templomosak voltak, nem elég, hogy már egyszer elolvastam a Bibliát vagy időnként előveszem és lapozgatom. Napi szükségletei vannak a lelkemnek is, napi imádság, mindennapi Bibliaolvasás, rendszeres keresése az Isten akaratának. Ez sem megy másképp. Mert, ha ez nem így van az életünkben, ha hiányos a mindennapi lelki vitamin bevitelünk, akkor annak a hiánya meg fog mutatkozni az életünkben, annak következményei lesznek. Következményei a lelki egyensúlyunkban, a döntéseinkben, a békességünkben, a nyugalmunkban, a szeretetkapcsolatainkban és sorolhatnánk még a rengeteg következményt.

Vegyük magunkhoz mindennap az élet kenyerét és az örök élet vizét, éljünk Krisztussal mindennap, a lelki kősziklánkkal, a lelki vitaminunkkal, hogy a nehézségek, megpróbáltatások ne érjenek minket váratlanul és erős lelki immunrendszerrel szálljunk szembe a láthatatlan ellenséggel. De az sem baj, ha mindennap eszünk egy almát- ebben az összefüggésben nem elítélendő, ha megosztjuk ezeket egymással! Ámen

Imádkozzunk:

Mindenható Istenünk! Teremtő Atyánk! Imádunk Téged a Mindenhatóságodért, a Te hatalmadért, amivel megteremtetted a világmindenséget és azóta is kegyelmeddel, szereteteddel igazgatod. Hálaadással hatjuk meg a fejünket és megköszönjük neked az életünket! Különösen is most hálát személyesen a családomért, a feleségemért és két gyermekemért, hogy segítő, gyógyító Atyánk voltál a betegségben. Köszönöm a családom Istenem! Köszönjük mindenható Istenünk, hogy küldesz embereket, akik tőled kapott talentumaikkal jól sáfárkodnak, akik adnak abból, amit Tőled kaptak, így köszönjük meg neked e heti testi-lelki vitamin csomagunkat és azokat az embereket, akik hozzájárultak eddig vagy a jövőben fognak ahhoz, hogy ez hozzánk eljusson.

Könyörögve kérünk Istenünk azokért, akik most betegek, akik beteg ágyon fekszenek, kórházban vannak, vagy akik a karantén napjait töltik, gyülekezeti tagjainkért, presbiterekért, felebarátainkért. Kérünk, óvd meg őket a veszedelemtől és engedd őket újra egészségben élni. Leborulva esdekelünk előtted Atyánk a gyászolókért, ahol úgy döntöttél, hogy magadhoz hívod gyermekedet. Kérünk téged vigasztaló kegyelmeddel karold át őket, vigyázd az ő életüket, hitüket, reménységüket. Hadd tudjanak még jobban a kősziklára építeni, a Úr Jézus Krisztusra, hadd legyen számukra valóság a feltámadásba vetett bizodalom. Hadd legyél számukra Úr Jézus Krisztus az kenyér, amely örök tápláléka életüknek. Ámen