Rendszerüzenet
2021. február 20.

Ápolók hete a Bethesdában

Február 19. a Magyar Ápolók Napja. Egyházunk gyermekkórháza idén ebből az alkalomból egy egész hetet szentel ápolóik szerepének bemutatására a betegellátásban. A tájékoztatás mellett munkájuk elismeréséül munkatársaikat is meglepik.

Az ápolói munka mindig is kiemelt jelentőségű volt a betegellátásban, és ez még inkább igaz napjainkban. A Covid-járvány hatalmas kihívás elé állította az egészségügyi ellátást, de az orvosok és szakdolgozók emberfeletti teljesítményt nyújtanak ezekben a nehéz időkben is. Legyen szó világjárványról vagy szabadságharcról, az ápolók minden esetben a frontvonalban küzdenek a betegeikért.

„Ők azok, akik nélkül nincs gyógyítás. A betegágy mellett végzett érzékenyen odafigyelő, szolgáló attitűd semmivel nem pótolható. Ők a biztos pont, akik megvalósítják az orvosok utasításait, akik észlelik és továbbítják a betegek igényeit, ők az egészségügy folyamatosan, mindig jelenlevő valósága. A Bethesdában 1866-ban állt be az első ápoló, azóta folyamatosan jelen vannak a betegágy mellett, egymásnak átörökítve a szolgálatot. Ehhez az évszázados lánchoz csatlakozni a mai fogyasztói szemléletű világban nagyon bátor és minden elismerést megérdemlő vállalás” – vallja Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Az 1848-49-es szabadságharc idején (1849. április 16-án) Kossuth Lajos kinevezi húgát, Zsuzsannát országos főápolónőnek. Rövid idő alatt hetvenkét tábori kórházat állít fel, korát megelőzve megszervezi a sebesültek szakszerű ápolását és általános érvényű szabályokat fogalmaz meg. Főápolónőként elsőként vont be önkénteseket az ellátásba és betegápoló egyleteket alakított, ráadásul mindezzel a világ által is elismert Florence Nightingale-t négy évvel megelőzve, elsőként foglakozott szervezett keretek között az ápolás ügyével. 2014-ben Magyarország Országgyűlése születése évfordulóját – február 19-ét – a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította.

Ezt a kemény munkát és annak szépségeit szeretné bemutatni a kórház, a társadalom és a szülők számára, akik a legféltettebb kincsüket bízzák a dolgozókra. A gyermekkórház hiteles, igaz képet szeretne mutatni erről a hivatásról, annak minden szépségéről és nehézségéről, ezért az intézmény közösségi oldalain és honlapjukon ápolóikról szóló képsorozatokat, videós tartalmakatpodcasteket tesznek elérhetővé. Tamásné Bese Nóra a kórház kommunikációs igazgatója elmondta, hogy minden anyag egy-egy riport, amely élettörténeteket mutat be. Csütörtökön és pénteken (február 18-án és 19-én) pedig Instagram-történetben követhetik végig az érdeklődők egy rehabilitációs és egy sebészeti osztályon dolgozó ápoló egy napját, munkájának minden részletét.

Mindezek mellett a kórház egy olyan apró ajándékkal is meg szeretné köszönni a szakdolgozók áldozatos munkáját, ami megkönnyítheti számukra a mindennapokat. Ezért a Batz Hungary Kft.-vel együttműködésben minden szakdolgozóját megajándékozza egy minőségi lábbelivel, hogy az egész napos műszak során legalább egy kicsit kényelmesebben dolgozhassanak. Apróságnak tűnhet, de az intézmény ápolói gyakran tizenötezer lépést is megtesznek egy nap alatt a kórházban, így egy lábkímélő papucs praktikus ajándék számukra. Ezt egészíti ki a kétszeres Év szalonja-díjas Vintage Beauty Szépészeti Nőintézettel kötött különleges megállapodás is, akik vállalták, hogy fél éven át minden hónap utolsó munkanapján egész nap a kórház ápolóinak nyújtanak szépészeti kezelést, amit az adott hónapban minden osztályon a leginkább leterhelt ápolóknak ajánlanak fel ajándékul.

Forrás: reformatus.hu