Rendszerüzenet
2021. január 29.

Számontartjuk egymást

A Magyarországi Református Szeretetszolgálat és a Sarkad-Belvárosi Református Egyházközség, illetve a fenntartásában működő intézmények (Nyugdíjasház és a Református Szociális Gondozási Központ) kölcsönös és gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak egymással. Hosszú évek óta adományokat gyűjtünk, kivált a karácsonyi készülődés idején, hiszen természetessé vált, hogy csatlakozunk a cipősdoboz és a szeretetdoboz akciókhoz, továbbá a ruhagyűjtésekhez.

A gyülekezetben jelentkező igényekre és szükségletekre is együtt találunk megoldást. Legyen szó akár hagyatéki felajánlásról, akár személyi vagy családi rendkívüli helyzetekről.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány 2017 óta akkreditált telephellyel is rendelkezik városunkban, ahol megváltozott munkaképességűek számára biztosít munkalehetőséget. Szívvel és lélekkel varrják a mára már országos hírű és elismertségű Mentő Macikat éppúgy, mint azokat a textil maszkokat, melyek – sajnos – a mindennapi életünk nélkülözhetetlen (védő)eszközeivé váltak. 2020 tavaszán, amikor is a maszkok rendkívüli hiányában szenvedtünk, és minden lehetséges beszerzési forrást meg kellett ragadni, a Szeretetszolgálat munkatársai meghallották kérésünket, és kapacitásuknak megfelelően biztosítottak munkatársaink számára csírátlanított és fertőtlenített, helyben készült textil maszkokat.



    A Covid-19 világjárvány ugyan megváltoztatta az életünket, de nem változtatott azon az alapvető emberi hozzáállásunkon, hogy „adni jó”. A feltételek változásához pedig nem is volt olyan nehéz alkalmazkodni. Minden lehetséges – hisszük, és teszünk is azért, hogy ez a valóságban is visszatükröződjön. 2020 adventjében a biztonsági előírásoknak megfelelően csak tartós élelmiszert gyűjtöttünk, s ugyan hiányoltuk a színes, becsomagolt dobozokat, de helyettük lett sok-sok liszt, cukor, olaj, tészta…, melyekre talán nagyobb szükség volt, mint eddig bármikor. Az ajándékozó szív pontosan tudja, mi kerüljön dobozába, hogy az valahol épp olyan örömöt okozzon annak, aki felnyitja, mint annak, aki összeállította.



    Odafigyelünk egymásra és számontartjuk a másikat. Jó ezt kimondani, leírni, de még inkább megtapasztalni. Ennek az odafigyelésnek a motorjai Kiss Tamás, a Szeretetszolgálat rehabilitációs mentora és Koncz Zsolt sarkad-belvárosi lelkipásztor. A Szeretetszolgálat egyik kiemelkedő küldetése, hogy összeköti a felajánlót a kedvezményezettekkel. 2021 januárjában, amikor szinte minden a bezárkózásról, az elkülönülésről, az egészségügyi előírások betartásáról és így a vírus elleni küzdelemről szól, még értékesebb az a gyakorlati odafordulás, melyet a Református Szeretetszolgálat biztosított Békés megye több településének, felekezeti hovatartozás nélkül. Több mint 250 adag fagyasztott egész kacsa, illetve csirkemell csomagot oszthattunk ki ellátottaink és munkatársaink között, kifejezve irántuk érzett tiszteletünket és bizalmunkat. Köszönjük, hogy ebben is partnerek lehettünk, hogy újból átélhettük: „aki mást felüdít, maga is felüdül (Példabeszédek 11,25).”


dr. Koncz-Vágási Katalin lp.