Rendszerüzenet
2021. január 06.

Segítség a Közel-Keleti Teológiai Főiskolának

Videókonferencián adták át a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Both Antal Alapítvány közös adományát 2020. december 22-én a robbanásban károkat szenvedett bejrúti protestáns teológia főiskola közösségének.  

A koronavírus-járvány szomorú hírei miatt talán sokunk emlékezetében háttérbe szorult, hogy 2020. augusztus 4-én hatalmas robbanás történt Libanon fővárosában, Bejrútban. A város kikötőjében több ezer tonna szabálytalanul tárolt vegyianyag robbant fel és okozott pusztítást a városban. A detonációnak 204 halálos áldozata és több, mint 6500 sérültje volt és a város szinte teljes területén okozott különböző súlyosságú károkat az épületekben. A járvánnyal és gazdasági nehézségekkel küzdő országban a robbanás mély humanitárius krízis kialakulásához vezetett. 

A robbanásban megsérült a bejrúti Közel-Keleti Teológiai Főiskola (Near East School of Theology) épülete is. Az 1952-ben alapított intézet Libanon és Szíria protestáns gyülekezetei számára képez lelkészeket. Egyik fenntartója a Libanoni és Szíriai Nemzeti Evangéliumi Zsinat nevű református testvéregyházunk, melynek egyik lelkésze, Najla Kassab tölti be jelenleg a Református Egyházak Világközössége elnöki tisztségét. 

Egyházunk az utóbbi években szoros kapcsolatot épített ki a közel-keleti térség protestáns egyházaival. Legutóbb 2019-ben látogatott magyar református küldöttség Libanonba és Szíriába, melynek tagja volt Fekete Károly püspök és Vad Zsigmond esperes is. Bejrútban ellátogattak a Közel-Keleti Teológiai Főiskolára is és megbeszélést folytattak az együttműködés lehetőségeiről. A szír és libanoni protestáns egyházak delegációi is jártak Debrecenben az elmúlt években és Najla Kassab köszöntő beszédet mondott városunk főterén a 2019. évi Református Egység Napján. 

A testvéri kapcsolatok miatt is talált meghallgatásra egyetemünk vezetésének a köreiben az a segélykérés, amellyel a Közel-Keleti Teológiai Főiskola Közössége fordult partnerintézményeihez a robbanás okozta katasztrófahelyzetben. Egyetemünk, fenntartónk: a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány valamint a DRHE Hallgatói Önkormányzata összefogása eredményeképpen jelentős anyagi támogatásban tudtuk részesíteni a nehéz helyzetben lévő testvérintézményünket. 

2020. december 22-én videókonferencia keretében találkozott Fekete Károly püspök, Baráth Béla Levente rektor, Kustár Zoltán, a Both Antal Alapítvány elnöke és George Sabra, a bejrúti főiskola rektora. A találkozás során a DRHE rektora virtuálisan átadta azt az adománylevelet, mely a támogatás tényét dokumentálja. George Sabra hangsúlyozta, hogy a támogatás a legjobb időben érkezik intézményükhöz, hiszen a robbanás következményei, a koronavírus-járvány és a pénzügyi krízis egyszerre sújtják a főiskolát. Köszönetét fejezte ki az adományért és annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben lehetőség nyílik majd tudományos és oktatási együttműködésre is intézményeink között.  



A részletekről dr. Kustár Zoltánt, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárát, és a Both Antal Alapítvány elnökét Tóth Emese kérdezte az Európa Rádióban, a beszélgetést ITT hallgathatja meg.