Rendszerüzenet
2020. december 14.

Akár életmentő is lehet az adomány

A Magyar Református Szeretetszolgálat a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közös adományosztást tartott 2020. december 10-én Debrecenben és vonzáskörzetében. A nehéz körülmények között élő családok számára átadott adományok ezúttal valóban életmentőek lehetnek: a tartós élelmiszerek mellett füst vagy- szén-monoxid-érzékelőket kaptak a rászorulók, melyek segítségével megelőzhetőek lehetnek az otthoni tűzesetekből származó családi tragédiák.

A fűtési szezon kezdete fokozott veszélyforrást jelent a családok otthonaiban. A téli időszakban minden évben jellemzően megemelkedik a lakástüzek száma, mely a jelentős anyagi károk mellett sajnos gyakorta súlyosabb tragédiához is vezethet. Az elmúlt hetekben Hajdú-Bihar megyében is több társasházi lakás vagy családi otthon vált a tűz martalékává, melyek helyreállítása akár hónapokig is eltarthat.

A Magyar Református Szeretetszolgálat évek óta szoros kapcsolatot ápol a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, és az idei adventi időszakban tartott közös adományosztásuk célja, hogy elkerülhetőek legyenek az otthoni tűzesetek. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottságnak köszönhetően Hajdú-Bihar megye 18 településén – többek között Debrecenben, Hajdúnánáson, Püspökladányban, Nyíradonyban, illetve a Nagycsere-Halápi tanyavilágban – élő rászoruló családok és idős egyedülállók számára 60 füst- vagy szén-monoxid-érzékelőt, valamint tartósélelmiszer-csomagokat, vitaminokat és tisztítószereket adtak át.

Sajnos számos esetben az otthonokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók túl későn, vagy egyáltalán nem észlelik, ami súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezethet. Egy otthoni füstérzékelő megoldást jelenthet, hiszen az nagyjából egy percen belül jelez, ha füstöt érez a lakásban, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre.” – közölte Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.

Az életmentő adományok mellé a Magyar Református Szeretetszolgálat egy-egy tartósélelmiszer-csomagot is biztosított a rászorulók számára. „Szeretnénk, ha az adventi időszakban nem azon kellene aggódniuk a nehéz körülmények között élőknek, hogy vajon lesz-e mit az ünnepi asztalra tenni, hanem kicsit nyugodtabban, biztonságosabban, és ennek köszönhetően örömtelibben tudnának készülni a karácsonyra.” – hangsúlyozta Oláh István, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke.