Rendszerüzenet
2020. október 09.

Fogjunk össze a viharban megrongálódott viski református templom megmentéséért!

A Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést hirdet az október 5-i viharban súlyosan megrongálódott kárpátaljai viski református templom renoválására. A keletkezett kár eléri az ötmillió forintot.

 

Október 5-én az esti órákban hatalmas vihar csapott le a Huszti járásra, mely fákat csavart ki, vezetékeket szakított le. Az orkán erejű szél a viski református templom bádoghéjazatát az északi oldalon a torony felől megkezdte, majd feltekerte a hajó feletti tető hosszának kétharmad részén. A vihart követően az oldalsó bejáraton találták meg a feltekert héjazatot. Istennek hála az orgonát, a freskókat és az egykori szentélyt nem érte kár. Az este és az éjszaka folyamán az esőzések következtében jelentősen beázott a templom plafonja, az ún. legénykar padozata, padlója és számos falrész is.

Október 6-án a helyi gyülekezet tagjainak sikerült fóliával befedniük a lyukat, hogy a további beázást megelőzzék, illetve megkezdték a páramentesítést. Ezzel együtt az északi oldal mihamarabbi befedése elkerülhetetlen. A letépett elemek sajnos használhatatlanok és a 100 éves lécezést is cserélni kell. Az északi oldal felülete 350 m2, ennek a befedése-átfedése az előzetes felmérések szerint, anyagköltséggel és munkadíjjal mintegy 5 millió forint.

A helyi gyülekezet megkezdte az adományok gyűjtését a felújítás finanszírozásához, melyhez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és gyűjtést hirdet a kárpátaljai testvérek megsegítésére.

Adományozni az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül és a 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámon lehet (KÖZLEMÉNY: viski viharkár)

Fontos, hogy mihamarabb megkezdődhessen a károk helyreállítása, mivel az október esősnek számít Kárpátalja ezen részén, és november elején sok esetben már havazik is a térségben.

A jelen helyzet rávilágított arra, hogy a 100 éves tetőszerkezet (lécezés, pléh-héjazat) sürgős cserére szorul. Ha az északi oldalt sikerül idén befedni, záros határidőn belül cserélni kell a délit is, majd egy újabb ütemben az egyéb részeket (szentély, torony és az alatta lévő tűzfal).