Rendszerüzenet
2020. szeptember 28.

Óvoda és bölcsőde épül Kisvárdán

Szeptember 27-én vasárnap délután a református templom harangja ünnepre hívott. Ünnepre, mégpedig kettős ünnepre. A délutáni ünnepi Istentisztelet keretén belül került sor ünnepélyes keretek között a Várday Kata Református Bölcsőde és a Várday Kata Református Óvoda alapkövének letételére.

A kisvárdai református óvoda építése a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának keretében valósul meg állami finanszírozásban, amely része az országosan meghirdetett óvoda-fejlesztési programnak.

A református bölcsőde pedig a Területfejlesztési Operatív Program keretében (TOP) épülhet meg.

Az ünnepi Istentiszteleten igét hirdetett Főtiszteletű Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Püspök Úr igehirdetése a Mt.19,13-15 igehely alapján hangzott el.

Az evangéliumi üzenet és a bizonyságtételt követően egyházmegyei közgyűléssel folytatódott az alkalom, melynek keretén belül ünnepi beszédet mondott Nt. Csegei István, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese, Balogh Sándor, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye gondnoka – az iskola korábbi igazgatója -, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Seszták Miklós kormánybiztos, országgyűlési képviselő; valamint Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere.

Az ünnepi alkalmat jelenlétével megtisztelte Kisvárda Városának Képviselőtestületének több tagja, a testvérgyülekezetek képviselői, a környező református gyülekezetek lelkészei, a város közintézményeinek vezetői, az óvoda és bölcsőde projektek egyházkerületi képviselői; valamint az iskola tantestülete, dolgozói, diákjai. Az alapkőletételt a Kicsinyek Kórusa tette színesebbé.

A református óvoda közvetlenül a templom szomszédságában, a Várday Kata Református Iskola közelében, míg a bölcsőde a Szüret utcán, városunk egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, kertvárosi övezetben épül meg.

A beruházásokat Nt. Százvai László gyülekezetvezető lelkipásztor, intézményünk fenntartója mutatta be. A Kisvárdai Református Egyházközség által fenntartott 3 csoportos 75 gyermek befogadására alkalmas új óvoda mintegy 353 millió forint, míg a 2 csoportos 24 gyermek ellátására alkalmas bölcsőde 332 millió forintból valósulhat meg, 2022 szeptemberére.

Így, mintegy kettő esztendő múlva városunkban a református alap és középfokú oktatás teljessé válik. A két beruházással egy több évtizedre visszatekintő álom válik valósággá. A református szellemiségben történő nevelés, neveltetés így már egészen az alapoktól elkezdődhet. A beruházások fontos része, hogy ezáltal mintegy támogathatjuk a helyben maradást, a gyermekek nevelését, a munkahelyteremtést és a szülők munkába történő visszaállását, mindezt a legszilárdabb fundamentumra, a mi teremtő Urunkra építve.

Soli Deo Gloria!

Forrás: Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

VÁRDAY KATA REFORMÁTUS ÓVODA

A Kisvárdai Református Egyházközség 3 csoportos, 75 fős új óvodát alapít Kisvárdán.

A Várday Kata Református Óvoda a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium közelében és a református templom közvetlen szomszédságában épülő új ingatlanban, a Krucsay Márton utca 3/b helyszínen kezdi meg munkáját 2022 szeptemberében. A beruházás várhatóan 2021. év végére készül el. A kivitelezés bruttó becsült értéke 353 377 887 Ft, melyet a Magyar Állam a MRE Óvodafejlesztési Projektjén keresztül biztosít.

Az épülő református óvoda Kisvárda belvárosának szívében, mégis csöndes, minden oldalról telkekkel körülzárt, gyönyörű környezetben, a szülők és a gyermekek kényelmét, biztonságát szolgáló nagyméretű parkkal és parkolóval valósul meg. A játszóudvarra a 21. századi igényeknek megfelelő biztonságos játékeszközök kerülnek telepítésre, melyek a gyermekek képességeit, nagymozgását hatékonyan, játékos formában fejlesztik. A város egész területéről és a közeli településekről is várjuk a leendő óvodások jelentkezését. 2022. tavaszán a jelentkezési sorrend alapján történik a felvétel.

A fenntartó egyházközség kiemelten fontosnak tartja, hogy a gyermekeket az intézményben a legjobb óvodapedagógusok és dajkák fogadják. Az óvodában alkalmazott munkatársak létszámát a jogszabályban meghatározottak szerint biztosítjuk: 6 fő óvodapedagógus, 3 fő óvodai dajka, 1 fő pedagógiai asszisztens személyében.

A református óvodának kiemelt célja, hogy pedagógiai programjában egyformán hangsúlyt kapjon a magas színvonalú szakmaiság és a keresztyén értékrend, hit. A gyermekek mindennapi életében jelen van a hitük életkoruknak megfelelő gyakorlása a játéktevékenységben, tanulásban, imákban, bibliai történetekben, ünnepekben, jelképekben, kapcsolatokban. Az óvodának különlegessége lesz, és egyben arculatát is meghatározza az intézmény művészeti profilja, melynek keretében a gyermekek - életkori sajátosságaik figyelembevételével - népművészeti kézműves foglalkozásokon, néptánc, népi játék, népi ének és népi hangszer oktatásban vehetnek részt.

Az óvoda a Kisvárdai Református Egyházközség immáron kiteljesedő oktatási rendszerébe, a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, a Várday Katar Református Bölcsőde, valamint a Református Alapfokú Művészeti Iskola sorába csatlakozik be, így lehetőség nyílik arra, hogy a gyermekek az intézményesített nevelés teljes palettáján a legmagasabb szakmai színvonalon és a református szellemiségben részesüljenek. A névválasztás maga is ezt igyekszik hangsúlyozni.

VÁRDAY KATA REFORMÁTUS BÖLCSŐDE

A Kisvárdai Református Egyházközség 2 csoportos, 24 fős új bölcsődét alapít Kisvárdán. A bölcsőde Kisvárda kertvárosi, fejlődő övezetében a Szüret utcán épül meg. Ebben a térségben számos új családi ház épül, sok fiatal, gyermeket vállaló család él.

A beruházás Magyarország Kormányának segítségével a Területfejlesztési Operatív program

TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00048 kódjelű nyertes pályázatának keretén belül valósul meg.

A pályázó közvetlenül a Kisvárdai Református Egyházközség. A kivitelezés bruttó becsült értéke 332 469 458 Ft. A kivitelezés várható befejezése 2022. nyara, a bölcsőde a tervek szerint az óvodával egy időben, 2022. szeptemberében nyitja meg kapuit.

További képek ITT érhetőek el.