Rendszerüzenet
2020. szeptember 25.

Kettős hálaadás Létavértesen

Hálaadó istentiszteletet tartottak a létavértesi református templomban szeptember 20-án. Az ünnepi istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét, és rámutatott arra, hogy kettős hálaadást ünnepelnek, nemcsak a templom megújulását, hanem Rozsnyai István lelkipásztor ötven éves szolgálatát is, amiből huszonhárom esztendőt a vértesi református gyülekezetben töltött. 

"Vértesnek már a 15. században volt temploma. Ekkor az álmosdi Chyre családé, a 16. században már a Szakolyi család tulajdona. A település a török időkben teljesen elpusztult, a 18. században építették  újra. Középkori templomát  1815-ben kezdték lebontani, hogy helyébe elkészüljön ez a mai, mely 1823- 1862 között épült, amikor felszentelve használatba vették. Azóta néhány renováláson átment, formája, boltozatos mennyezetű hajója nem változott. Tornyának császárfája elkorhadt, egy villámcsapás 2010-ben segített rajta, hogy ferde legyen a tornya” – mondta Rozsnyai István lelkipásztor.

A vértesi gyülekezet saját erejéből nem lett volna képes a teljes rekonstrukcióra. A vértesi templom felújítása részben a GINOP-7.1.4-16-2016-00014 azonosító számú, „Orando et laborando” – Imádkozva és dolgozva projekt keretében valósult meg, 93.446.044 forint értékben.

További ötven millió forint támogatást kapott a magyar kormánytól is, így a templomtornyok helyreállítása is megvalósulhatott.

Mint elmondta, a gyülekezet a templom javításához 3 millió 210 ezer forint önerőt gyűjtött össze, a presbitérium pedig úgy határozott, hogy egy új óraszerkezetet is elkészíttet, melyhez a gyülekezet több mint 2 millió forintot adományozott.

„Magam 23 éve szolgálok ebben a gyülekezetben. Sok mindent létrehoztunk a presbitériummal, a városvezetéssel, a lakossággal közösen. Jelenleg  91 embernek biztosítunk munkát és megélhetést. Szolgálatainkat Isten dicsőségére és embertársaink javára végezzük úgy, hogy tudjuk mi a feladatunk és hova tartozunk. Biztos vagyok benne, hogy az utód  is tovább viszi ezt az örökséget” – zárta szavait.

A megjelenteket Vad Zsigmond esperes, Tasó László országgyűlési képviselő és Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte.