Rendszerüzenet
2020. szeptember 04.

Átadta országos logisztikai központját a Magyar Református Szeretetszolgálat

Átadta mintegy 1000 m2-es adomány-logisztikai célú raktárát a Magyar Református Szeretetszolgálat Ebesen, „A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány infrastrukturális fejlesztése” (EFOP-2.2.15-16-2017-00014) projekt keretében szeptember 4-én. 

A raktár 700 m2-es területét 3 szintes polcrendszerrel látták el, melyeken tárolni tudják az adományokat: tartós élelmiszereket, cégek felajánlásait, gyülekezetek, iskolák gyűjtéseit, valamint a holland adományozó társszervezetek küldeményeit. A raktár egy fűthető csarnokrésszel is rendelkezik, emellett irodák, öltözők és csomagolóhelyiség találhatók az épületben, utóbbiban rehabilitációs programja keretében megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztat majd az Alapítvány.

Mindemellett a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoportjának felszerelése is itt kerül elhelyezésre. A 16 fős csapat többek között kutyás mentőakciókban és eltűnt személyek kutatásában, katasztrófahelyszíneken sürgősségi és egészségügyi alapellátás biztosításában, valamint műszaki mentésben tud segítséget nyújtani. Határközelsége miatt az erdélyi és kárpátaljai magyarság részére történő segítségnyújtás bázisául is szolgál.

„Nálunk, a Magyar Református Szeretetszolgálatnál alapvetés az, hogy minden rászoruló számára lehetőségünkhöz mérten minőségi adományt adjunk át, ne alázzunk meg senkit olyan élelmiszeradománnyal, melyet adott élethelyzetben mi magunk sem ennénk meg, vagy ruhával, melyet mi magunk sem viselnénk szívesen. A minőségi adományok logisztikájához nagy mértékben hozzájárul a most átadásra került 1000 nm-es raktárépület. Hiszem, hogy az előttünk álló évtizedekben több százezer rászoruló embertársunknak tudunk majd reményt adni az itt tárolt adományok révén megjelenő cselekvő szeretettel” – hangsúlyozta Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A Szervezet célkitűzéseit a Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Operatív Program keretében valósítja meg, amelyhez az Európai Uniótól és a Magyar Kormánytól 650 millió forint támogatásban részesült. A megvalósuló beruházás során az ebesi raktár mellett Gelénesen egy 200 négyzetméteres logisztikai központot hozott létre. Emellett további három településen, Pécsett, Szentesen és Alsóörsön adománykoordinációs pontokat alakított ki. Az ingatlanfejlesztéseken túl eszközök, gépek, fel­szerelések, informatikai eszközök beszerzése is megvalósult, valamint négy személyszállításra és adományszállításra alkalmas gépjármű is beszer­zésre került. Mindezek hosszútávon is költségha­tékonyabbá teszik a Szervezet feladatvégzésnek folyamatát, illetve lehetővé tesznek egy sokkal dina­mikusabb, felmerülő szükségekhez és igényekhez igazodó reagálást.

Az egyik gépjárművet Meseköz-busszá alakította át az Alapítvány, amely a hátrányos helyzetű terü­leteken élő gyermekek számára biztosít fejlesztési lehetőségeket. A fentieken túl 2 speciálisan kifejlesztett szoftver növeli a működés ha­tékonyságát: egy adománykoordinációra és raktár­készlet-kezelésre alkalmas, valamint egy projekt-/dokumentumkezelő szoftver, melyek támogatásával a szervezet belső kommunikációja, valamint a kari­tatív és humanitárius szolgáltatások fejlesztése még magasabb színvonalon valósítható meg.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os alapítása óta több millió embernek nyújtott segítséget határainkon innen és túl. A szervezet szociális segélyezési, fejlesztési, ifjúsági, közfoglalkoztatási, katasztrófasegélyezési programokat működtet, emellett saját önkéntes orvoscsoporttal és kutyás keresőegységgel is rendelkezik.

További információ a http://www.jobbadni.hu honlapon érhető el.

Fotók: Chripkó Lili