Rendszerüzenet
2020. szeptember 03.

„…az Úrban bízzál, segítséged és pajzsod Ő…”

Történelmi pillanathoz érkezett el Bocskai hajdúvárosa! Évek, évtizedek sikertelensége, érdektelensége, nehézsége után a 2020/2021-es tanévtől újra a reformátusok fenntartásába került a Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Hajdúszoboszlón. A még kicsiny, pirospozsgás, de lelkében már Góliát-győző Dávid sámueli víziója teljesedett be: a szívvel látás győzelme! A hálaadó istentiszteletet augusztus 28-án tartották. 

Hálára indítottak Ft. dr. Fekete Károly püspök úr szavai, aki emlékeztetett arra igehirdetésében a tanévnyitó istentiszteleten, hogy a törékeny pásztorfiú életében is akkor történt meg a fenntartóváltás, amikor Isten igent mondott életére és a Lelke vele maradt. Így hívta előre az Isten a sokáig háttérbe szorítottat. Ez az esélyadó, szemmel tartó prófétai lelkület már látta a kicsinyben a holnap zenészét, a zsoltáríró imádságos mélységét, a kimagasló hadvezéri jellemet. Azt, amivé egy gyermek-élet lehet Isten áldásával!

Reménységünk, hogy mi is tudunk ilyen hittel, „jól-látással” tekinteni erre a kezdetre, amely iskolánk tekintetében akkor lehet naggyá, ha az igazi fenntartóváltást Istenben értjük meg, Vele éljük meg. Addig ez a növekedési út még hosszú: lesz, amikor a hála szárnyaló zsolozsmáin keresztül tör magasra, máskor az imádság mélységein át fog vezetni, de tudjuk, hogy küzdelmes harcra is sarkall majd az újra és újra erősödő sauli praktikák és tébolyodott taktikák ellen. Istennel azonban van győzelem! Az örök lovashajdú-lélek tudja ezt: a harchoz bátor kiállásra van szükség, hogy elköteleződjünk az értékrend mellett egy értéktrendes világban; legyen bennünk a prófétálás lelkülete a profitálás helyett; a mindennapi Igézés hassa át az igézés szemfényvesztő világát. Mindezeket az értékeket pedig gyermekeink életébe helyezve, miénk lehet Michelangelo művészi látása is, amely a faragatlan, rideg, amorf márványtömbben már angyalt lát: kiszabadítani valót, égre szállót, isteni küldetésben reppenőt. Mi is lehetne nagyobb vágya, nagyobb eltökéltsége egy újonnan induló iskolának Hajdúszoboszlón, mint mesterművé finomítani az iskola nevelési küldetését! Mesteri küldetéssé, amely értékeivel szárnyat ad gyermeki álmoknak. Ehhez a küzdelemhez választottuk hitvallásként a zsoltáros igazságot: „…az Úrban bízzál, segítséged és pajzsod Ő…” (Zsoltárok 115,9). Ennek reménysége ölt már most alakot iskolánk új jelképében, amely Gönczy Pál, a XIX. századi reformer pedagógus és református presbiter küldetéstudatát őrzi, pajzsként védve gyermekeink jövőjét, hogy minél inkább kiteljesedhessen életük szeretet által. Kérjük a mindenható Istent, hogy Lelke ne hagyjon el minket és áldását adja a gyermekeknek, valamennyi munkatársunknak!

Fotók: Barcza János