Rendszerüzenet
2020. augusztus 26.

Emlékhelyek Napja 2020

 A Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napja országos programsorozattal minden évben a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. A hagyományosan májusi Emlékhelyek Napja idén a járványhelyzet miatt 2020. augusztus 29-re, szombatra lett halasztva. A programban Debrecen is érintett, hiszen a Református Nagytemplom és Kollégium 2013-ban együttesen kapta meg a Nemzeti Emlékhely címet. Az idei programsorozathoz új helyszínként a Szabó Magda Emlékház is csatlakozott.
Hazánkban jelenleg 17 épület viselheti a Nemzeti Emlékhely címet, köztük 6 fővárosi intézmény. Nemzeti Emlékhely például az Országház, a Fiumei úti sírkert és a Várnegyed, de a vidéki helyszínek között is kultúránk számára meghatározó épületeket találunk, legyen szó akár az Egri Várról, a pákozdi Katonai Emlékparkról vagy a pannonhalmi Bencés Főapátságról. A Debreceni Református Nagytemplom és a Kollégium nem csupán a hazai reformátusság fontos helyszíne, művelődés- és politikatörténeti jelentősége a nemzeti emlékhelyek közé emeli.

A két épületet az általuk hordozott protestáns szellemiségen kívül tervezőjük személye is összekapcsolja. Az 1802-es tűzvészben – a város sok más épületével együtt – a Kollégium egy része és a templom eredeti épülete elpusztult. A intézmény szellemi kincseit őrző Nagykönyvtár ebben az időszakban nyerte el mostani arculatát. A templom újjáépítése egy volt kollégiumi diák, Péchy Mihály tervei alapján történt 1805 és 1827 között. Az épületegyüttes a magyarországi klasszicizmus fontos alkotásává vált. Mindhárom intézmény meghatározó turisztikai látványossága a cívisvárosnak, évente több tízezer látogató keresi fel a tárlatokat. Az Emlékhelyek Napján meghosszabbított nyitvatartási idővel, kedvezményes belépőjegyekkel, városnéző sétákkal, élő interpretációs előadásokkal, családi foglalkozásokkal és további színes kulturális programokkal várnak minden érdeklődőt az intézmények!

Emlékhelyek Napja programok

augusztus 29. (szombat)

 

Debreceni Református Nagytemplom

Nyitva tartás: 9-15 óra

Belépőjegyek árai: egységesen 500ft/fő (6 év alatt ingyenes)

  • 9:00 A Nagytemplom története – Ingyenes tárlatvezetés
  • 10:30 „Összetartozunk” – Családi élménypedagógiai foglalkozás
  • 11:00 A Nagytemplom története – Ingyenes tárlatvezetés
  • 12:00 Déli orgonazene
  • 13:00 A Nagytemplom története – Ingyenes tárlatvezetés

Weblap: www.nagytemplom.hu

Szabó Magda Emlékház

Nyitva tartás: 10-16 óra

Belépőjegyek árai: egységesen 500ft/fő

  • 10:00-11:00  Szabó Magda belvárosi séta - A sétán Szabó Magda Debrecene elevenedik meg. A regényeiben megjelenő emblematikus épületeket látogatjuk meg.
  • 15:00-16:00  "Láthatatlan kötél" - Szabó Magda legismertebb, az Abigél című ifjúsági regényének világába nyerhetnek az érdeklődők bepillantást egy különleges, élő interpretációval egybekötött tárlatvezetésen.
    Előzetes regisztráció szükséges! Bejelentkezés: emlekhaz@silver.drk.hu

Weblap: szabomagda.drk.hu

A DEBRECENI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM NAGYKÖNYVTÁRÁNAK PROGRAMJAI:

10:00 Debrecen, a reformáció városa – művelődéstörténeti vezetés. Gyülekező a múzeumi pénztárnál.
14:00 Séta a Debreceni Református Kollégiumban, a Nagytemplomban és a Verestoronyban. Gyülekező a múzeumi pénztárnál.
14:00 English Language Guided Tour in the Reformed College of Debrecen.

A sétákon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges: tkovacs@silver.drk.hu

Belépő árak: Kollégiumi belépő egységesen 500 Ft/fő, - Nagytemplommal együtt 900 Ft/fő (6 év alatt ingyenes)


A DEBRECENI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM MÚZEUMA PROGRAMJAI:

11:00-12:00, 13:00-14:00 A lélekgyógyító Árva Bethlen Kata - Élő interpretáció az Egyházművészeti kiállításban. A tárlatvezetés során Árva Bethlen Kata önéletírásának részletei hangzanak el, majd azt követően a látogatók a hímzés és a fémművesség rejtelmeivel ismerkedhetnek meg.

Belépő árak: 500 forint