Rendszerüzenet
2020. augusztus 03.

Győri József igazgató búcsúztatója a DRK Gimnáziumából

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona 2020. június 30-án tartotta tanévzáró nevelőtestületi értekezletét, amelyen a fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület nevében dr. Fekete Károly püspök köszöntötte Győri József igazgatót nyugdíjba vonulása alkalmából.

 Fekete Károly méltatta Győri József munkásságát, aki 41 év tanári, 10 év internátusvezetői és 24 év igazgatói, szolgálat után, igazgatói ciklusának lejártával, 2020. július 31-én ténylegesen nyugdíjba vonul.  A tantestület nevében Kurgyis András köszöntötte az intézmény igazgatóját.

Győri József 1969-ben lelkészcsalád gyermekeként került a Borsod megyei Lakról a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumába. Érettségi után a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karára nyert felvételt, itt szerzett 1979-ben matematika–fizika szakos tanári diplomát. Az egyetem befejezését követően 1979. augusztus 1-től megszakítás nélkül a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának alkalmazásában állt. Gimnáziumi tanárként matematikát és fizikát tanított, emellett nevelőtanár is volt az internátusban. Tíz év internátusvezetői megbízás után 1996-tól folyamatosan töltötte be az igazgatói tisztséget. Szaktanárként és intézményvezetőként is mindig nyitott volt az új dolgokra, a pedagógiai újításokra, figyelemmel kísérte az oktatáspolitikai folyamatokat, követte a legújabb pedagógiai irányzatokat.

Rendkívül széles nemzetközi kitekintéssel és tapasztalatokkal rendelkezik. Ismereteit külföldi tanulmányokkal is bővítette: egyetemi hallgatóként a rostocki Wilhelm Pieck Universität (Németország) ösztöndíjas diákja volt, majd tanári munkáját megszakítva a Trinity Western University és a McGill Universty (Kanada) hallgatója lett. Később igazgatóként kiemelkedő szerepe volt iskolája nemzetközi kapcsolatrendszerének kiépítésében és működtetésében. Megkülönböztetett figyelemmel kezelte a határon túli magyar iskolákkal fennálló kapcsolatokat.

Szakemberként szélesebb körben is elismerést szerzett. Az egyetem elvégzése után, 1980-ban részt vett a Mechanika középiskolai tankönyv kipróbálásában. Társszerzője volt a tankönyvköz készült tanári segédkönyvnek, valamint több középiskolai fizika feladatgyűjteménynek. Ezek közül legismertebb a Nemzeti Tankönyvkiadó által 1994-ben megjelentetett összefoglaló feladatgyűjtemény, amelynek angol, német és francia fordítását a kéttannyelvű gimnáziumok is használták.    

Győri József a református köznevelésben elismert intézményvezető, aki pályáját az akkor egyetlen hazai református gimnáziumban kezdte, majd a rendszerváltozást követően jelentős feladatot vállalt az újjá szerveződő iskolarendszer formálásában. Két cikluson keresztül tagja volt a Magyarországi Református Egyház Zsinatának, valamint a Zsinat által létrehívott Oktatási Bizottságnak. Mindkét ciklusban részt vett a Magyarországi Református Egyház Közoktatási Törvénye szövegének megfogalmazásában, illetve a módosítási javaslatok kidolgozásában. 2005–2008 között tagja volt az egyház középtávú oktatási stratégiáját kidolgozó szűkebb testületnek. Felkérést kapott a folyamatban lévő Református Oktatási Stratégia kidolgozásában való részvételre is.

Győri József tevékenyen vesz részt több egyházközeli civil szerveződés munkájában. Évtizedek óta elnöke a határon túli magyarok hazai gyógykezelését támogató Kőszikla Alapítványnak. Aktívan tevékenykedik az Országos Református Tanáregyesületben, amelynek jelenleg alelnöke. Két évtizede tagja a Debreceni Református Kollégium Baráti Köre elnökségének is. Széles körű pedagógiai tevékenysége elismeréseként 2005-ben a legmagasabb református pedagógiai kitüntetésben, Imre Sándor-díjban részesült, 2014-ben pedig megkapta a Trefort Ágoston-díjat.

Győri József néhány héttel ezelőtt a következő gondolatokkal köszönt el a református köznevelési intézmények vezetőitől: „Hálás vagyok Istennek, hogy az akkor egyetlen református gimnáziumban kezdhettem középiskolai tanulmányaimat. Ide tértem vissza 1979-ben tanárként, és innen megyek nyugdíjba 2020. július 31-vel. Fél évszázadon keresztül voltam részese a református iskolaügynek, az egyre bővülő és táguló közösségnek. Sok-sok tapasztalat és élmény van mögöttem, aminek a nagy része ma már egyháztörténelem vagy iskolatörténet. Hálás vagyok Istennek, hogy megélhettem a gyakorlatilag megsemmisített református iskolarendszer újraépülését, megerősödését. Csodálatos érzés, hogy nagyon sok értékes pedagógus kollégát ismerhettem meg, illetve dolgozhattam velük együtt a legkülönbözőbb területeken. Hiszem, hogy a személyes kapcsolatok ezután is megmaradnak. Örömmel tölt el, hogy szeretett iskolám vezetését olyan valakinek adhatom át, aki diákként már megtapasztalta a Debreceni Kollégium légkörét.”

A tanévzáró értekezleten a fenntartó részéről jelen volt Derencsényi István főjegyző és dr. Veress Bertalan tanügyi főtanácsos is, akik szintén köszönetet mondtak Győri Józsefnek több évtizedes szolgálatáért.

Az értekezlet a személyes köszöntések után baráti beszélgetéssel és szeretetvendégséggel folytatódott. Mindnyájan bízunk abban, hogy Győri József továbbra is tevékeny résztvevője marad a református közéletnek, különösen is a református köznevelésnek. Hisszük, hogy tanácsaira, segítségére, támogatására ezután is számíthatunk.

Fotók: Barcza János