Rendszerüzenet
2020. július 03.

Kiss Tihamér ösztöndíj

Ösztöndíjprogrammal népszerűsíti a tanítói pályát a Debreceni Református Hittudományi Egyetem. A Kiss Tihamér László Képzési Ösztöndíj Program a tanító pályára készülő fiatalokat rendszeres tanulmányi ösztöndíjjal támogatja, egy félév alatt akár 125 ezer forintot is kaphatnak a hallgatók. Aki az idei pótfelvételi eljárásban jelentkezik tanító szakra, a térítési díjának több mint 90 százalékát is fedezheti az ösztöndíj.


Dr. Eged Alice, oktatási rektorhelyettes (DRHE), Dr. Kustár Zoltán, rektor DRHE, Dr. Kiss Réka, Kiss Tihamér lánya (balról jobbra)

„A program célja a tanítói pálya népszerűsítése, valamint az, hogy a tanító szakos hallgatókat a pedagógus pályán tartsa és arra ösztönözze, hogy a térségben helyezkedjenek el” – mondta az egyetem rektora az ösztöndíjprogram bemutatásakor. Kustár Zoltán hangsúlyozta: „több mint ezer tanítói állás betöltetlen, pedagógushiányról beszélhetünk, továbbá csökken a presztízsé a hivatásnak, az egyetemünk szeretné, ha a tanító szakos hallgatók a pályán maradnának, ezért saját költségvetésből, több mint harminc millió forintot különít el az ösztöndíjprogramra”.
Hét megye, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Békés megye állami és egyházi fenntartású iskoláinak tanítói utánpótlását szeretné támogatni az egyetem kiválóan képzett, hivatástudattal és megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkező tanítókkal. A Kiss Tihamér ösztöndíj célja a tanító pálya népszerűsítése, a tanítói pályára készülő fiatalok régióban tartása, valamint a tanítói pályát választó hallgatók motiválása a hivatásuk szerinti tartós elhelyezkedésre.



Az ösztöndíjra szeptembertől pályázhatnak a felvételt nyert, első évfolyamos hallgatók, és félévente 75 ezer és 125 ezer forint közötti összeget nyerhetnek el, tanulmányi átlaguktól függően – ismertette a számokat az oktatási rektorhelyettes. Eged Alice hozzátette azt is, hogy a „pályázóknak vállalniuk kell, hogy a diploma megszerzése után a hét megye egyikében legalább annyi időt töltenek a tanítói pályán, mint amíg igénybe vették az ösztöndíjat. A program felmenő rendszerben, négy év alatt épül ki”.

Az ösztöndíjból a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók is részesülhetnek. Így akik a július végén induló pótfelvételi eljárásban fizetős képzésre jelentkeznek a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre, azok térítési díjának több mint 90 százalékát is fedezheti majd az ösztöndíj.



Az ösztöndíjprogram névadója Kiss Tihamér László, a debreceni tanítóképzés múlt századi történetének emblematikus alakja. A sajtótájékoztatón Kiss Tihamér László lánya, Kiss Réka, képviselte a családot, aki édesapja gyermek és emberközeli, kiemelkedő személyiségéről beszélt.

Dr. Kiss Tihamér László (1905–2005) pedagógus, vallástanár, egyetemi és főiskolai oktató, a magyar pszichológia és neveléstudomány kiemelkedő személyisége. A külföldi egyetemeket megjárt református vallástanár a Debreceni Tudományegyetemen szerzett doktorátust pedagógiából, pszichológiából és esztétikából. 1946-tól a Debreceni Református Kollégium Tanítóképző Intézetében és a Kossuth Lajos Tudományegyetemen oktatott, majd 1956-tól az Állami Tanítóképző Intézetnek lett nagy hatású, iskolateremtő tanára. Alapító tagja a Magyar Pedagógiai Társaságnak és a Magyar Pszichológiai Társaságnak. Számos állami kitüntetés birtokosa, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem 2000-ben díszdoktorává avatta.