Rendszerüzenet
2020. június 25.

Folytatódik a berettyóújfalui református templom felújítása

A Berettyóújfalui Református Egyházközség temploma felújításának folytatására 150.000.000 forint támogatásban részesült a „Tiszántúl templomépítési program” keretén belül (EGYH-KCP-17-P-0169 pályázat). 

Az engedélyezési terv és a kiviteli tervdokumentáció elkészülése után, a támogatásból a következő felújítási munkák fognak megvalósulni: a főfalakon mutatkozó statikai repedések kijavítása, a külső homlokzat teljes körű felújítása új festett felületképzéssel, az ablakszerkezetek és a bejárati ajtók komplett cseréje, az orgonafeljáró, a presbiteri feljáró és a presbiteri bejáró tetőzetének, födémének és héjazatának komplett cseréje, vízgyűjtő és vízelvezető csatornákkal együtt, teljes körű belső oldalfal felújítása új festett felülettel együtt, teljes erősáramú hálózat felújítása világítótestekkel együtt, gyengeáramú hálózat kiépítése hangosítással, hangosító berendezéssel együtt, valamint a toronyóra és az óraszámlapok cseréje.

Isten kegyelméből pályázati forrásokból az elmúlt esztendők alatt több felújítási munkát el tudtunk végezni templomunkon:

2011-ben a templomhajó feletti tetőszerkezet cseréje 45.520.010 forint volt (Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program „Berettyóújfalu az egészséges város – I. ütem”. A projektet a Város Önkormányzata az Egyházközséggel együtt konzorciumban valósította meg. A pályázat 15 % önerőt igényelt). 2011-ben sor került a toronysisak feletti díszgömb cseréjére is. 2015-ben a templom toronysisakjának helyreállítása, a károsult fa fedélszéki elemeinek cseréje, valamint a templom körül az esővizet elvezető szivárgó építése és utólagos falszigetelés 39.090.600 forint volt (Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program „Berettyóújfalu az egészséges város –II. ütem”. A projektet a Város Önkormányzata az Egyházközséggel együtt konzorciumban valósította meg). Szintén 2015-ben került sor a templomhajó feletti mennyezeti nádvakolat cseréjére, valamint a födémgerendák megerősítésére 12.584.000 forint összegben (Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Tiszántúli Református Egyházkerület). Köszönet minden jókedvű adakozónak, a Tiszántúli Református Egyházkerületnek, a Bihari Református Egyházmegyének, Berettyóújfalu Város Önkormányzatának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

Áldáskívánással: A Berettyóújfalui Református Egyházközség