Rendszerüzenet

Kelj fel, és járj!

Dr. Bodó Sára írása


ApCsel 3,1-10


Péter és János megajándékozott emberek. És ezt tudják! Övék (is) Isten Szentlelke! És ez a Lélek kinyitja a szemüket, hogy tovább lássanak annál, ami látszik. Hogy meg tudjanak állni, ahol nem szokás megállni. Hogy még a templomba vezető útjukat is merjék megszakítani egy másik emberért.

            Ilyen a Lélek. Kinyitja a szemünket, hogy tovább lássunk a látszatnál, megállít, ahol nem szokás megállni, és cselekvésre késztet, ahol már mindenki feladja a reményt. Lássuk be, hogy ez egyáltalán nem könnyű dolog. Irtózatos látszatvilág vesz körül bennünket. Lassan már semmi nem úgy igaz, ahogy látszik. Koldusokról derül ki, hogy milliomosok, látszólag egészségesekről, hogy nyomorult betegek, gazdagokról, hogy mennyire szegények, és szegényekről, hogy a szeretetük és a küzdelmük milyen meggazdagító tud lenni. Emögött nem könnyű igazán meglátni a valóságot. Nem könnyű a mosoly mögött megérezni a bánatot, a fékevesztett tobzódásban a reménytelenséget, az indulatok mögött a félelmet.

És egyre nehezebb megállni ott, ahol már leszoktunk a megállásról. Megtorpanunk a fájdalom, a szenvedés előtt, majd gyorsan tovább rohanunk. De őszinte odafigyeléssel megállni a szenvedők mellett, egy gyermek sorsa mellett, egy haldokló sóhajai mellett nem olyan könnyű. Mert az élet mindig megy tovább, és attól félünk, hogy mellettünk is elmegy. Csak akkor sikerül, ha tudjuk, hogy a Lélektől megajándékozott emberek vagyunk.

Péter és János megállnak a koldus mellett. „Nézz ránk” – mondják, majd amikor fölnéz, Péter így szól: „Ezüstöm és aranyam nincsen, de amim van, azt adom neked: kelj fel és járj!”

 

 Péter cselekedete az első pünkösd hitelesítő csodája. Amire elsősorban neki volt szüksége, hogy elhiggye: a Szentlélek lehetővé teszi a lehetetlent is.

 

„Kelj fel és járj” – ez az, ami mozgásba hozza az életet. Elindít, küzdeni segít, bátorít, reménységet ad, bíztat – meg tudod tenni. Még akkor is, ha lehetetlennek látszik.

„Kelj fel és járj” – hagyd a kéregetést, és ne hidd, hogy csak a koldussors lehet a tied!

„Kelj fel és járj” – fedezd fel a gazdagságodat, a tehetségedet, a becsületedet, a kitartásodat!

„Kelj fel és járj” – ereszd el a reménytelenség hálóját, és fogadd el a Lélek erejét!

„Kelj fel és járj” – ne maradj mozdulatlan, tétlen, örökös várakozó!

„Kelj fel és járj” – üzeni a pünkösd!