Rendszerüzenet
2020. május 04.

Mától hosszabb időtartamban hívható a Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat

Kétszer olyan hosszú időtartamban, reggel nyolc és éjjel egy óra között hívható a Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat 2020. május 4-től. A segítő szakemberek a 06 80 296 844-es ingyenes zöldszámon érhetők el.

Magyarország öngyilkossági statisztikái a hetvenes-nyolcvanas években olyan sötétek voltak, hogy a legfontosabbakat nem is hozták nyilvánosságra. Többek között azt, hogy nem csak a felnőttek, de a 14 éven aluliak öngyilkossági rátája szempontjából is világelsők voltunk. A kihívásra válaszul néhány református lelkész elhatározta, hogy telefonvonalat szerez, ahol hitbeli, lelkiismereti, emberi, családi problémákról lehet beszélgetni arra szakmailag is felkészült, hívő emberekkel.    

Ennek eredményeképp, ma már ingyenes zöldszámon, és 2020. május 4-től kétszer olyan hosszú időtartamban hívható a Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat. A segítségre szoruló telefonálók reggel nyolc és éjjel egy óra között hívhatják a szakembereket.

A bővülésről dr. Révész Jánosné, a szolgálat misszióvezető lelkésze elmondta: „A koronavírus-járvány az egyértelmű, fizikai hatásokon túl nagyon komoly lelki súlyokat is helyez rengeteg emberre. A kihívásokra mi a hosszabb időtartammal szeretnénk válaszolni. Ezzel akár kétszer annyi telefonálónak is segíthetünk egy-egy nap megtalálni a kiutat a sokszor kilátástalannak tűnő helyzetekből.”

A több mint harminc éve működő szolgálat 25 - 30 önkéntes szakemberből áll. A segítő beszélgetések átlagosan 20 percig tartanak, de vannak rövidebb és hosszabb időtartamúak is.

A telefonhívásokról Révész Jánosné elmondta: „A telefonálók magányosságból fakadó kérdéseket tesznek föl, kudarc, alkoholizmus, depresszió, vagy munkahelyi probléma okozta kihívásaikat beszélik meg a munkatársakkal. Emellett öngyilkosság szélén állók, gyászt, veszteséget feldolgozni vágyók, válságban, kétségbeesésben és egyéb érzelmi problémákban élők is gyakran hívnak minket.”  

A szolgálat működését a Magyarországi Református Egyház a Református Missziói Központon keresztül biztosítja.

A Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat a 06 80 296 844-es, ingyenes zöldszámon hívható.  

További információ: http://telefon-lelkigondozas.hu 

Rövidfilm a szolgálatról: https://youtu.be/nsL4e1hbM5Y