Rendszerüzenet
2020. április 30.

Debrecen legidősebb temploma, a református Kistemplom

1704-re új református templomot épített a város a külső Ispotályban. 1716-ban „Nemzetes Bátori Szabó András városi polgár” óriási összeget és ingatlanvagyont adományozott szeretett református egyháza megerősítésére. A legnagyobb tételt „Isten Ő Felsége szent tiszteletének előmozdítására, úgymint a Kistemplomnak megújítására vagy építésére” ajánlotta. 
1719. szeptember 24-én alapítványára és özvegye, Mészáros Anna hagyatékára, továbbá a gazdagabb polgárok jelentős, kispénzűek kisebb felajánlásaira alapozva rendelte el a városi tanács új templom építését a leégett helyére.

Idegenből fogadták fel Palczer, másként Burainer Boldizsár kőművest, Kuncz Kristóf ácsot, Paraveczki György pallért. Helybeli mesterek ezúttal csak a kisebb feladatokat kapták. Az alapkövet 1720. április 22-én helyezték el, és 1721-ben már istentisztelet volt az új épületben.

A cívisváros legrégebbi temploma sok renováláson átesett, és most is felújítás előtt áll. A koronavírus-járvány helyzet miatt a gyülekezet csak online térben találkozhat: így tartják meg az istentiszteleti alkalmakat és a bibliaórákat is. 

Letöltés



A részletekről és a templom történetéről Szakács György lelkipásztort Buzás Bori kérdezte az Európa Rádióban.