Rendszerüzenet
2020. április 10.

35 millió forintos segítség a reformátusok által

Védőeszközök, tartósélelmiszert és fertőtlenítőszert tartalmazó segélycsomagok és adománykártya – többek között ezeket tartalmazza a Magyar Református Szeretetszolgálat 35 millió forint értékű segélyprogramja. Mindez több ezer, a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került család és idős számára nyújt hathatós segítséget.

A Magyar Református Szeretetszolgálat koordinálásában mintegy 35 millió forint összértékű segélyprogramot indul, melynek részleteit pénteken sajtótájékoztató keretében jelentette be a szervezet Debrecenben, a Nagytemplomi Református Egyházközség Nyitott Ajtó Szociális Központja előtt.

A Református Diakóniai Intézmények Egyesülete (REDIE) 25 millió forint értékben szájmaszkot, gumikesztyűt, valamint fertőtlenítőszereket vásárolt, melyekkel a Tiszántúli Református Egyházkerület szociális intézményeit (idősek otthonai, diakóniai intézmények) segítik. Az adományok célba juttatását a Magyar Református Szeretetszolgálat végzi. A vírus terjedése elleni védekezést segítő eszközöket 32 településre juttatja el a szervezet, mely közel kétezer ember számára jelent majd segítséget. A csomag több mint harmincezer szájmaszkot, közel 75 ezer gumikesztyűt, 400 kézfertőtlenítőt és mintegy 600 felületfertőtlenítőt tartalmaz.

„Az áldozathozatal a mai időkben kulcsszó, hiszen aki csak teheti kell, hogy segítse a fertőzés, a vírus megállítását. Ennek a szolgálatába szegődik a Magyaroroszági Református Egyház Diakóniai Intézményeinek Egyesülete is, melynek 56 intézmény a tagja. Az ő tagdíjukból szeretnénk most átadni adományt, azoknak az intézmények, melyek idősellátásban vesznek részt, fogyatékkal élőket segítenek, házi segítségnyújtásban vesznek részt, vagy olyan támogatószolgálatuk van, amelyek pszichiátriai és szenvedélybetegekkel foglalkoznak, tanyagondozásban tevékenykednek. Az összegből az 56 intézményben körülbelül 80 szolgálati típusban munkálkodó intézményeket, azok dolgozóit, ápoltjait és lakóinak biztonságát tudjuk segíteni” – hívta fel a figyelmet Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A Szeretetszolgálat az intézményi kereteken túl a Kárpát-medencében élő rászoruló családok és idősek számára is segítő kezet nyújt. A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) 10 millió forintos veszélyhelyzeti támogatást ajánlott fel a Magyar Református Szeretetszolgálat munkájához.

„Nagypéntek van, a karitatív szervezetek, szeretetszolgálatok ilyenkor is fontos feladatot látnak el az elesettek megsegítésében. A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács döntése értelmében első lépésben 10-10 millió forinttal támogattuk a hat legnagyobb karitatív szervezetet, így a Magyar Református Szeretetszolgálatot is. Szeretném itt is felhívni mindenki figyelmét arra, hogy a húsvéti ünnepek alatt is tartsák be az előírásokat és maradjanak otthon, ezzel is óvva szeretteiket” - mondta el Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke.

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácstól kapott összegből az alapítvány 5 millió forint értékben tartós élelmiszereket, fertőtlenítőszereket vásárol és juttat el azon rászorulókhoz, akik a veszélyhelyzet kapcsán kerültek nehéz anyagi helyzetbe. A segélycsomagok mellett egy újszerű támogatási formáról is döntött a Szeretetszolgálat. Az „adománykártya” pilot program keretében, a pénzügyi világ technológiai fejlesztéseit hasznosítva 100 darab érintésmentes technológiával működő, előre feltöltött bankkártyát adományoz a Szeretetszolgálat 100 család részére 3 hónapra, melyekre havonta 10.000 Ft-ot tölt fel az alapítvány. Ezt az összeget a családok egyéni szükségleteiknek megfelelően tudják hasznosítani, de csak és kizárólag élelmiszervásárlásra, higiéniai termékek és gyógyszer vásárlásra, valamint előre fizetős mérőóra feltöltésre tudják majd használni.

A programba elsőkörben olyan családok vesznek részt, akik korábban már a szervezet látókörébe kerültek, és akiknél a járványhelyzettel összefüggésben jövedelemkiesés történt, mert elveszítették munkahelyüket, fizetés nélküli szabadságon vannak (pl. gyermekeikkel otthon maradtak), a járvány következtében megbetegedtek vagy a család egyik tagja a járvány következtében életét vesztette. A program kiemelt célcsoportja a kiskorú gyermeket nevelő családok, közülük is a gyermeküket egyedül nevelő szülők.

„A pilot program célja, hogy a járványhelyzettel összefüggően célzottan az adott család fogyasztási szokásaihoz illeszkedő, a család önrendelkezési jogát nem csorbító segítséget nyújthassunk. A kártyaadomány ezt segíti méghozzá mindez érintésmentes módon logisztikai költségek nélkül, helyi fogyasztást generálva” - mondta el Juhász Márton, a Református Szeretetszolgálat ügyvezetője

A veszélyhelyzet kihirdetése óta 9,8 millió forint értékben juttatott el gyorssegély csomagokat a Magyar Református Szeretetszolgálat a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került családoknak és időseknek és szociális intézményeknek. Mindez országszerte kétezer rászorulónak jelentett segítséget. A szervezet krízisalapjába március 18. óta 5.806.900 forint érkezett be.

A gyűjtés folytatódik, a Magyar Református Szeretetszolgálat továbbra is várja a felajánlásokat a jobbadni.hu weboldalon és a 10702019-85008898-51100005 bankszámlaszámán (KÖZLEMÉNY: „ÖSSZEFOGÁS AZ ÚJRAKEZDÉSÉRT”).

A Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozott a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács közös adománygyűjtő felhívásához. A 1357-es Nemzeti Összefogás Vonalának tárcsázásával mindenki 500 forinttal járul hozzá a hat nagy karitatív szervezet veszélyhelyzetben végzett munkájához. A nem anyagi természetű felajánlásokat pedig a segitunkegymasnak.hu oldalon várják.