Rendszerüzenet
2020. március 11.

Kelj fel, bárhol is vagy!

Ezzel a tradicionális, zimbabwei dallamvilágú éneksorral kezdtük 2020. március 6-án az ökumenikus világimanapi alkalmunkat. A MEÖT kiadványának segítségével haladhattunk végig a számunkra megírt liturgián. Gyermekek által meggyújtott gyertya jelezte a szeretet, a béke és a kiengesztelődés utáni közös vágyunkat. Az országról szóló vetítések után közelebbi képet kaptunk a zimbabwei emberek, köztük a keresztyének életét is szorosan befolyásoló tényezőkről, köztük a politikai és a gazdasági helyzetről is. Szembetűnő volt a kontraszt az ő mindennapi életük és a mienk között.

 

Az igehirdetés alapigéjeként (János ev. 5, 2-9a) szolgáló szakaszban található mondat: „Kelj fel és járj!” (8.v.) , rámutatott arra, hogy mennyiféle kilátástalan helyzetből tud és akar is felállítani minket az Úr Jézus. Engedelmességünk révén pedig valódi változás jöhet létre önmagunkban és környezetünkben egyaránt.

Mezőberényben, az ökumenikus imahéten kívül ezen az alkalmon élhetjük meg protestáns testvéreinkkel az intenzív keresztyén közösséget. Sőt, az afrikai és az általunk jól ismert sorokat énekelve, semmiféle földrajzi és felekezeti távolságot nem éreztünk egymás között.

Az alkalom végeztével, a zimbabwei ételek ízeivel ismerkedve és az afrikai dekoráció között, nekünk reformátusoknak is remek lehetőség nyílt a tót evangélikus, a német evangélikus és a katolikus testvérekkel való beszélgetésre, a testvéri kapcsolatok újbóli megerősítésére.

Hisszük, hogy a távolban élő hittestvéreinkért való imádság és a számukra történő adomány felajánlása tetszésre talál Isten előtt és az áldás nem marad el.  Éljünk továbbra is az imádság lehetőségével, tekintve rá, mint  keresztyén életünk egyik alappillérére.

„Így legyen! Mert tiéd az ország, a hatalom és dicsőség. Jő a nap, melyen majd együtt áld és együtt dicsér minden nép.”

Ecker Márta

Mezőberény