Rendszerüzenet
2020. március 11.

Iskola. Háborúban. Idén is gyűjtést hirdet a Református Szeretetszolgálat a szíriai keresztyéneknek

Az elmúlt évek hagyományait követve idén márciusban is közösségi adománygyűjtést hirdet a Magyar Református Szeretetszolgálat a szíriai keresztyének megsegítésére, és a vasárnapi iskolák támogatására.

 Már lassan 10. éve tart Szíriában a polgárháború, mely fokozatosan nemzetközi konfliktusba torkollott. Az elmúlt évtizedben a harcok már „túlnőtték” Szíria határait, és bekapcsolódott az Iszlám Állam, Oroszország, Törökország és az Amerikai Egyesült Államok hadserege is. A háborúnak már több százezer halálos áldozata van, és több millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására, menekültté válva a világban.

A harcok a helyi keresztyéneket sem kímélik. 2019 végén több tudósítással is találkozhattunk, melyek arról szóltak, hogy keresztyén templomokat dúlnak fel és szentségtelenítenek meg, és a helyi protestáns közösségek tagjai üldözötté váltak. Pedig a Szíriában élő, kisebbségnek számító keresztyének – köztük több protestáns felekezet tagjai is – komoly szolgálatot végeznek azért, hogy a különböző vallások békés együttélését elősegítsék, így például iskoláikban nemcsak protestáns, hanem muszlim gyerekek is tanulhatnak, és biztonságban érezhetik magukat fenyegetett környezetükben.

A Vasárnapi Iskolák működését támogatja a Református Szeretetszolgálat

A Magyar Református Egyház küldöttsége az elmúlt évben személyesen is ellátogatott Szíriába, hogy saját szemükkel bizonyosodjanak meg róla, mely területeken van leginkább szükség segítségre. Beszámolóikból kiderült, hogy az oktatás támogatása az egyik legfontosabb feladatunk. A keresztyén gyülekezet által működtett iskolákban ugyanis a gyermekeket nemcsak írni és olvasni tanítják, hanem Isten Igéjét is megismertetik velük. Szintén óriási kihívás és feladat, hogy az oktatási intézményekben a muszlim és keresztyén gyerekek már kicsiként elsajátítsák a békés együttélés feltételeit, esélyt és reményt teremtve egy másfajta, nyugodtabb szemléletre.

A Szíriai és Libanoni Református Nemzeti Zsinata és a Közel-keleti Örmény Református Egyházak Uniója gyülekezeteiben működő Vasárnapi Iskolák programjain 3-14 év közötti gyermekek vesznek részt, heti rendszerességgel. A program indulásától kezdve közel 2000 különböző felekezetű gyermek vett részt a foglalkozásokon, köztük országon belüli áttelepítettek, illetve közvetlenül a háborútól sújtott területről elmenekült, traumatizált gyermekek. Ezek a gyermekek több esetben hosszú utakat tesznek meg, hogy részt vehessenek ezeken a foglalkozásokon, amelyek több mint 150, többségében fiatal önkéntes támogatásával valósulnak meg. A programban részt vevő tanárok szakértő segítség bevonásával külön figyelmet szentelnek a traumafeldolgozásnak.  A heti rendszerességgel vezetett foglalkozások mellett, évente három alkalommal tábort is szerveznek a gyermekek számára.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2020 márciusában a szíriai Vasárnapi Iskolák támogatására hirdet adománygyűjtést. A 1358-as adományvonal hívásával 500 forinttal lehet hozzájárulni a szíriai keresztyének megsegítéséhez, de tetszőleges összeg felajánlására is lehetőség nyílik az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül.