Rendszerüzenet
2020. március 11.

Menekültmisszió a Békési Református Egyházmegyében

Dr. Dobos Ágoston békésszentandrási református lelkész 2003 óta, tizenhét éve látogatja a menekülttáborokat prédikálva és idegen nyelvű Bibliákat osztva. Szolgálatát támogatja az Egyházkerület, Egyházmegye, Református Missziói Központ, Magyar Bibliatanács, Református Szeretetszolgálat, és egyéni adakozók.  Békés megyéből két gyülekezeti tag is csatlakozott a látogató önkéntesekhez Orosházáról és Békéssámsonból. Dobos Ágoston legutóbbi beszámolójából idézünk.

„Amikor megérkeztek, összehívták a gyülekezetet, és elbeszélték, milyen nagy dolgokat tett velük az Isten, és hogy kaput nyitott a pogányoknak a hitre.” (Ap.csel.: 14:27)

Menekültmissziós beszámoló 2019. november-február

Fő célunk: evangélium hirdetés és keresztyén közösségbe segítés a tranzit zóna menekültjei között.

Istennek hála, munkatársi csapatunk közel 30 főre tovább növekedett, és június 30-ig újból megkaptuk a belépési engedélyeket a tranzit zónákba. Ez különösen nagy elismerés, hiszen korábban több szervezet járt ide, mára a keresztyén szervezetek közül egyedül nekünk van belépésünk. A munkatársi csapat spontán, a Szentlélek szervezésével jött létre. Van közöttünk református, evangélikus, baptista, római katolikus és ortodox is. Van, aki nagyon elkötelezett és evangélium hirdető erős hitű keresztyén, van, aki kereső, de kész a keresztyén misszióban segíteni. Budapest, Kiskunhalas, Békésszentandrás, Békéssámson, Orosháza, Szeged, Makó városaiból jönnek önkénteseink. Van közöttünk angolul, sőt arabul, farsi nyelven jól tudó, van, aki csak magyarul és a szeretet nemzetközi nyelvén beszél. Van közöttünk lelkész, egyetemi tanár, egyetemi diák, szerzetesrendi nővér, nyugdíjas. A fenti fő cél érdekében mind egyek vagyunk Krisztusban.

A meglátogatottak mindig nagyon örülnek látogatásainknak a tranzit zónákban. Időnként ki is fejezik szavakkal: „Nagyon sokat jelent nekünk, hogy jöttök, ez ad erőt nekünk a hosszú sokszor reménytelen várakozásban”. A Máté evangéliuma 25. rész alapján Jézus nem azt fogja tőlünk számon kérni, hogy helyes véleményünk volt-e a migráns kérdésről, és jól láttuk-e a világ politikai helyzetet, hanem azt, hogy látogattunk-e? E szeretet látogatásokhoz, amelyet mindig nyilvánvalóan Jézus nevében teszünk nagyon nagy segítség, hogy az útiköltségeket, élelem és vegyes ajándék vásárlásokat le tudjuk bonyolítani.


Látogató csoportunk békés megyei tagjai kiskunhalasi lelkész nővel 

A november-februári időszaknak három fő eredménye volt a szokásos látogatásokon túl:

Tovább növekedett a látogató csoport, a „Kalandok és Álmok” élménypedagógiai szakmai műhely munkatársait be tudtuk vinni a táborokba karácsonyi ajándéknak a gyerekek játékos foglalkoztatására, és részt vettünk a malmöi menekültmissziós konferencián.

Karácsony előtt a karitatív szervezetek felkérést kaptak az Idegenrendészettől, hogy karácsonyi ajándékot vigyünk a gyerekeknek. Mivel ilyenkor mindenki csokit, cukrot visz, mi a református nyári Bárka táborok fő partnerét, a „Kalandok és álmok” élménypedagógiai csoportot kértük fel közreműködésre, közös játékra. Ez sikerült is, és feledhetetlen játékos élmény ajándékot tudtunk a gyerekeknek adni.

Rendkívül nagy jelentősége van látogatásainkban a képzésnek, hogy egymástól tanuljunk, bátorodjunk. Különösen hasznos ez az un. RHP (Refugee Highway Partnership) konferenciákon, amelyeket évente tartanak Európa különböző városaiban. Ilyenkor azok gyülekeznek össze, akik a mai migrációs helyzetben azt keresik, hogyan lehet Krisztust prédikálnunk szóval és tettek? Így sikerült 2019-ben Szarajevóba is heten elmennünk, most 2020 februárjában pedig rajtam kívül öten mentünk Malmőbe, Svédországba erre a konferenciára. Látogató csapatunk két legaktívabb és áldozatkészebb tagja, akik még nem voltak ilyen konferencián, ők jöttek, valamint három teológus a Debreceni Református Hittudományi Egyetemről. Még a tavasszal sikerült beszélnem arról, hogy a jövőben egy kurzus indulna a Teológián a migráció témakörében, amelyhez gyakorlati tapasztalat is társulna: részvétel az európai menekültmissziós konferencián, valamint missziói látogatások velem a tranzit zónákban 5 alkalommal. A kurzus meg is lett hirdetve, a teológusokkal megterveztük a látogatások napjait. Ezzel a kis lépéssel óriási eredmény történt: a teológiai oktatásban részt kapott a menekültmisszió!


Menekülttáborban alkotó afgán Keresztyén festő ajándéka  Dobos Ágostonnak, a kép felirata: Jézus Krisztus

A malmői konferencia költségeit részben az MRSZ támogatásból, másrészt önálló befizetéseinkből, egyházkerületi, OM missziós és egyéni támogatók adományai fedezték. E konferencia részben ösztöndíj, részben képzés, részben hála-jutalom a hűséges szolgálatért. A mostani konferencián további támogatást, szakmai tapasztalatot és a jövőben kamatoztatható értékes kapcsolatokat szerezhettünk. Egy tele hátizsák hangzó és napelemes soknyelves Biblia rakománnyal tértünk haza, és egy csoportos ösztöndíj felajánlással: a nyáron 12 fiatalt vihetek abszolút kedvezményes áron szicíliai menekültmissziós táborba! A konferenciáról beszámolót tartottam, és újabb látogató képzést vezethettem Szegeden február 17én és Budapesten február 23-án a látogató csoport érdeklődő tagjainak.

Én havi két alkalommal, a többiek változó módon, havi 1-4 alkalommal mennek látogatni a tranzit zónákba. A látogatásokat a csoporton belül szervezzük, egy látogatáskor 2-6 fő megy általában.

Fő célunk az igehirdetés. Ahol lehet, ott klasszikus formájú Biblia órát tartunk a keresztyének és hozzájuk csatlakozó érdeklődők körében. Igen meghitt és áldott alkalmak ezek. Ahol nem alakul ki Biblia óra, ott keresztyén énekekkel, rövid bizonyságtétellel, vagy a 5fish alkalmazással tesszük ezt rövidebb időben. Bibliákat is osztunk különböző nyelven, mindig van rá érdeklődő, aki kér. A gyülekezetbe segítést a tranzit zónákban korlátozott módon, de tehetjük: gyakran buzdítjuk a bibliaórás közösséget, hogy kikerülésük után keressék a keresztyén közösségeket, és ha igénylik - a kapcsolatteremtésben segítünk. Erre volt már több példa is.

Természetesen az igehirdetés mindig hitelesebb, ha a szeretet cselekedeteivel párosul. Ezért nagy jelentősége van az élelem és egyéb adományoknak, amelyeket személyesen adunk át, sokszor előzetes kérés és egyeztetés alapján. A legnagyobb segítség a szeretetteljes meglátogatás, ami viszont az útiköltség támogatás révén sokkal könnyebbé vált számunkra. Az adományok megvásárlása, igényfelmérése, kiosztása igen sok időt vesz igénybe. Ezenkívül nagyon kell vigyáznunk, hogy ne veszekedés, hanem örömteli Isten iránti hála ébredjen nyomukban. A tranzit zónákban az alapellátást megkapják az emberek, de nagyon jól jön nekik a hiánypótló adomány.


Hangzó és napelemes soknyelvű bibliák Malmőből hamarosan gazdára találnak a magyar menekült táborokban

Egyik szép lelki élményem az volt, hogy amikor afgán nyelven egy családnak keresztyén éneket játszottam le hozzá hegedülve, és utána bibliai történetet mutatva, jöttek a családapáért, hogy menjen kihallgatásra. Ez mindig nagyon stresszes eset számukra, ezért mielőtt elment volna, egy mondatban imádkoztam érte, amiért nagyon hálás volt. Isten rendezte így ezt a bátorítást neki. Több hónappal később „véletlenszerűen” ugyanahhoz a családhoz mentem, s a bibliai foglalkozás után kávéval kínáltak, s elmondták, hogy ma kapták a jó hírt ügyük pozitív elbírálásáról. Erre azt mondtam, hogy lám Isten ennyire látja és számon tartja az ő helyzetüket, és azért vezetett most ide, hogy ezért imában hálát adjunk. Egy szívvel-lélekkel tehettük ezt meg a Lélek áldása alatt.

Jutalmunk, hogy mindezt tehetjük. Hálásak vagyunk az adományokért, támogatásért, imákért.

Áldást, békességet kívánok Krisztusban: Dr. Dobos Ágoston menekültmissziós csoportvezető