Rendszerüzenet

Bemutatkozik a Darvasi Református Egyházközség

A mindennapi életben olyan sok mindenre van szükségünk. Körülvesszük magunkat okos eszközökkel, gépekkel, melyek megkönnyítik életünket. Miközben mi emberek nem ezektől vagyunk igazán hasznosak, hanem mert van álmunk, vágyunk, célunk; vannak szeretteink és legfőképpen hitünk. A bihari térség déli szegletében található egy kis község nem messze a Berettyótól. Darvas község lakóinak száma mintegy 550 fő. Első említése 1396-ból származik.

A nevét az akkor itt élők foglalkozásáról, a daruvadászokról kapta. Rendelkezik óvodával, ha időszakosan is, de van gyógyszertár, orvosi ellátás, védőnői szolgálat. Korábban volt iskola is, de sajnos ez bezárt. Ebben a községben él és igyekszik az evangéliumot hirdetni, megélni a kicsiny református gyülekezet.

A községben mintegy 150 lakó vallja magát reformátusnak. Maga a templom a XVIII. század végén épült, és a 19 méter magas tornya pedig a XIX. század elején. A templomban 256 ülőhely van. A toronyban két harang hívogatja Istentiszteletre a híveket. A templom mellett található a parókia, de sajnos már hosszú idő óta nincs helyben lakó lelkipásztora a gyülekezetnek. Talán ezért is van, hogy ünnepenként csupán 16-18-an vagyunk, vasárnaponként pedig kevesebben. A község és a gyülekezet híres szülötte Erőss Lajos, ki 1908-tól a Tiszántúli Egyházkerület püspöke volt 1911-ben bekövetkezett haláláig.

Reménységgel tekintünk azonban előre, vannak terveink és bizakodásunk. Fáradozunk, hogy meg is valósuljanak ezek. Még 2016-ban beadott nyertes pályázat keretében reménység szerint az idei évben megújul a templom külső állapota. Reméljük, hogy a gyülekezeti összefogás által a templom belső tere is. Szeretnénk, ha a jelenleg nagyon rossz állapotban lévő korábbi parókia első, utcafronti része alkalmas lehetne gyülekezeti összejövetelek megtartására, gyerekalkalmak rendezésére. A református temető gondozása, rendben tartása is minden évben nagy feladat.

Az elmúlt ősz óta sok segítséget kapunk a falu közösségétől. Megkeresték a gyülekezetet és hívogató módon igyekeztek bekapcsolni kis közösségünket a nagyobb falusi közösség életébe. Ilyen alkalom volt a karácsonyi ünnepre készülve az adventi időben a falu vezetése által szervezett adventi gyertyagyújtás, ahol Isten Igéje is megszólalhatott. Elkezdődött az óvodában hetente egyszer a gyerekalkalom. A nyáron pedig nagy reménységünk, hogy a községben élő gyermekek számára 5 napos délutáni tábort tartsunk.

Van álmunk, vágyunk itt a dél bihari vidéken, és kérjük segítsen a jó Isten bennünket az evangélium megélésében és hirdetésében!

Szabó Gyula