Rendszerüzenet
2020. február 18.

Bélyegeket láthatunk a Nagytemplom idei első időszaki kiállításán

Több mint 100 ország különféle bélyegeit hozza el a Debreceni Református Nagytemplomba dr. Kocsis Attila lelkipásztor a templom idei első időszaki tárlatára. A „Magvetés – A Biblia üzenete bélyegeken” című kiállítás június közepéig lesz látogatható.

A bélyegek használatának ötlete onnan származik, hogy a feladó előre fizesse ki a kézbesítés díját. Az első bélyeget 1840. május 6-án adták ki Angliában, Viktória királynő portréjával. Friedensreich Hundertwasser osztrák építész, festő és filozófus, aki több ország számára bélyegeket is tervezett, fogalmazta meg a bélyeg „ars poetica”-ját:  „A levélbélyeg egy fontos tárgy. Kicsiny formája ellenére jelentős üzenet hordozója. A levélbélyeg egy ország kulturális színvonaláról árulkodik. Ez az apró, négyszögletű papírdarab, a távolság leküzdésével szíveket köt össze, a feladóét a címzettével. Hidakat képez emberek és országok között. A bélyeg nem ismer országhatárokat. Eljut mindenkihez, legyen bárhol: börtönben, elmegyógyintézetben, vagy kórházban.”

Még kisgyermek korában kezdett bélyegek gyűjtésébe dr. Kocsis Attila. A református lelkipásztor számára - aki jelenleg a Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat lelkésze – ez a hobbi mára igazi szenvedéllyé és egyben kikapcsolódássá vált. Gyűjteménye már tízezres nagyságrendű, és többféle tematikájú postai bélyegek is szerepelnek benne.

„Körülbelül 15 éve jutottam el az első keresztény témához, ami megragadott. Ezek a világ országainak elsőként kiadott karácsonyi bélyegei voltak, amikből egy tematikus gyűjteményem alakult ki” – mesélte dr. Kocsis Attila. A karácsonyi bélyegeken kívül bibliai történeteket, igéket bemutató, valamint templomokat, kolostorokat ábrázoló gyűjtemény is rendelkezésre áll, a negyedik tematikus gyűjtemény pedig a reformáció 500 éves évfordulójára összeállított anyag, amely a történelmi esemény menetét, helyszíneit és nagy alakjait ábrázolja bélyegeken. Külön érdekesség, hogy a világon az első karácsonyi bélyeget, amelyen bibliai motívum látható, Magyarország adta ki 1943-ban.

A „Biblia üzenete bélyegeken” című időszaki kiállítást dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke nyitja meg ünnepélyesen 2020. február 23-án 11 órától, az istentiszteletet követően.

Az időszaki kiállításhoz kapcsolódóan a látogatók játékos formában, kvízjátékkal kiegészítve is tanulmányozhatják a bélyegeket egészen június közepéig, melynek kitöltéséért meglepetéseket vehetnek át a Nagytemplom jegypénztárában!