Rendszerüzenet
2020. január 28.

Az inkák földjére utazik orvosi misszióra a debreceni kötődésű család

Dr. Then Simon gyermekorvos és felesége, Gáborjáni Szabó Fruzsina az inkák földjére, Peruba utazik, hogy munkájukkal a quechua indiánok kézzelfoghatóan megtapasztalhatják Isten szeretetét: magas szintű orvosi ellátást kapnak, új oktatási lehetőségek nyílnak meg előttük, és Jézusban a földi életen messze túlmutató reménység részeseivé lehetnek. A misszió előtt álló házaspár ünnepélyes kibocsátására 2020. február 2-án, a diakóniai vasárnapon a 10 órakor kezdődő istentiszteleten kerül sor a Debreceni Református Nagytemplomban dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke által.

Az egykor büszke inkák ma társadalmi kirekesztettségben élnek. Szegénység és alkoholizmus, rossz oktatási lehetőségek jellemzik a helyzetüket. Az orvosi ellátás hozzáférhetetlensége magas csecsemőhalandósággal, alultápláltsággal és alacsony várható élettartammal jár.

A Diospi Suyana missziós kórház 2007-ben nyitotta meg kapuit az Andok-hegységben, Peruban. A projekt Istenbe vetett hitben, és a hegyvidék mély szegénységben élő indián lakossága iránti szeretetből született meg. Az utóbbi években kiegészült egy gyermekevangelizációs szolgálattal, egy keresztyén iskolával, és médiacentrummal, amely rádió- és tévéadásokat sugároz Dél-Peru egész területén. Dr. Then Simon a Debreceni Orvostudományi Egyetemen és Würzburgban tanult. Többéves gyermekorvosi tapasztalatával járul hozzá a kórház céljainak megvalósításához, valamint a gyermekevangelizációs munkában is részt szeretne venni. Felesége, Gáborjáni Szabó Fruzsina Debrecenben született és végezte el a közgazdaságtudományi szakot. Az iskolai és kórházi adminisztráció területén kívánja a szolgálatot segíteni. Ezalatt a gyeremekeik, Lujzi, Ági és Zsuzsi a Diospi Suyana iskolába járnak, ahol nemzetközi tanári kar gondoskodik a misszionárius és a quechua gyermekek oktatásáról.

A házaspár perui orvosi missziójáról 2020. január 30-án (csütörtökön) 18 órától ingyenes előadást tart a Nagytemplom Gyülekezeti Termében (Kálvin tér 17.). Ünnepélyes kibocsátásukra február 2-án 10 órakor kerül sor a Debreceni Református Nagytemplomban.