Rendszerüzenet
2019. december 04.

A Tiszalöki Családok Átmeneti Otthonának fejlesztése

Lezárult a Tiszalöki Református Egyházközség EFOP-2.2.3-17-2017-00047 azonosító számú projektje „A Tiszalöki Családok Átmeneti Otthonának fejlesztése” címmel. A 99,93 millió Ft összköltségvetésű beruházásban a Tiszalök, Hősök tere 6. szám alatt lévő családok Átmeneti Otthona, valamint a Tiszalök, Petőfi u. 52-2. szám alatt lévő Átmeneti Ház korszerűsítése valósult meg 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő európai uniós támogatás mellett. 
A Tiszalöki Református Egyházközség 99,93 millió forint európai uniós támogatással gazdálkodhatott, melynek támogatási intenzitása 100%. A 2018. június 1-je és 2019. november 30-a közti időszakban megvalósult projekt fő célja a Tiszalök, Hősök tere 6. szám, valamint a Tiszalök Petőfi u. 52-2. szám alatt található, családok átmeneti otthonaként, valamint a családok átmeneti házaként működő, leromlott állapotú és rossz energiahatékonysági mutatókkal rendelkező ingatlan korszerűsítése és átalakítása volt.



A fejlesztés eredményeként az intézmények a jelenlegivel azonos, jogerős határozatban foglalt férőhelyszámmal, de a szolgáltatásnak megfelelőbb körülmények között tudja már biztosítani az ellátottak lakhatását. A fejlesztés eredményeként az intézmény működtetése költséghatékonyabbá vált, az intézményben folyó szakmai munka színvonala javult, a gyermekek és felnőttek számára biztosított szolgáltatási paletta színesebb lett, a lakók számára rendezett közösségi és fejlesztő foglalkozások száma növekedett. A pályázat benyújtását megelőző előkészítő tevékenység részeként kidolgozásra került a Megvalósíthatósági tanulmány - melynek elkészítését munkatársaink tapasztalatait felhasználva egy kompetens külső szakértő vállalta -, valamint a tervek. A pályázat lehetőséget adott a 15/1998. (IV.30.) NM rendelet által előírt és szakhatósági elvárásoknak megfelelő tárgyi-környezeti feltételek biztosítására is, ezért megtörtént a szakmai/szakhatósági szempontoknak megfelelő, az intézményben elhelyezettek ellátásához illeszkedő berendezési tárgyak, eszközök beszerzése is.



A projekt keretében összesen 50 db heverő (ágyneműtartós), 12 db szekrény, 12 db konyhaszekrény, 6 db étkezőasztal, 25 db szék, 3 db félipari mosógép, 1 db szárítógép, 3 db gáztűzhely, 5 db kombinált hűtőszekrény, 2 db fagyasztószekrény, 6 db Led Tv került beszerzésre, valamint mindkét épületnél megvalósult a kamerarendszer bővítése is. A projekt kapcsán a szervezetfejlesztés okán új, kibővített szakmai program elkészítése, szakmai találkozók, workshopok szervezése is megvalósult. A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból, az Emberi Erőforrás Operatív Program keretén belül valósult meg.