Rendszerüzenet
2019. november 14.

Vértesnek is van csonka tornya

Létavértes. A Tiszántúli Református Egyházkerület „Egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztése” pályázatával hat református templomnak, közöttük a Vértesi Református Egyházközség 1862-ben épült templomának külső és belső felújítására, református kulturális attrakció feltételeinek megteremtésére nyílt lehetősége. Debrecen három temploma, Szatmárcseke, Kismarja és Vértes 2020. június 30-tól együttműködésen alapuló színes tematikus turisztikai kínálatot biztosít.
November 12-én, gondos előkészítés után leemelték az 1855-ben épült, s legutóbb 1925-ben felújított négy fiatoronnyal, a romantika elemeit viselő toronyról a meggyengült tetőszerkezetet, rajta a közelmúltban villámcsapástól elferdült csonka kakasdísszel, csillaggal.

A ritka esemény megállásra késztette az arra járókat, sokan elővették telefonjukat, fényképeztek. A Presbitérium tagjai, a Létavértesi Gyermeksziget Óvoda tagóvodájának gyermekei és pedagógusai, valamint az Irinyi János Általános Iskola tanulói is végignézhették, amint a körbe állványozott templomépület tornyáról levegőbe emelkedett, majd a templom kertjébe ereszkedett a több mint 15 méteres toronysisak.

Ezt követően felnyitották a lefektetett szerkezet gömbjét, és Rozsnyai István lelkész kivehette azt a fém időkapszulát, amely 1925-ös újságokat, forgalomban lévő korabeli papír- és fémpénzeket, az utódoknak szánt emlékiratot, s egyéb érdekességeket tartalmazott.

Az akkori lelkész, Kósa Béla és a presbitérium időkapszulája és gondosan összeállított tartalma helyet kap a létesülő egyháztörténeti kiállítóteremben. A készülő toronysüveg gömbjében ott lesz a 2019. évi üzenet. Reméljük egy évszázad múlva az utódok is kincsként veszik kézbe.

Turóczi Barnabás