Rendszerüzenet
2019. október 28.

Hálaadó istentisztelet Törökszentmiklóson

Október 20-án vasárnap ünnepi istentiszteletre hívogattak a Törökszentmiklósi Református Egyházközség harangjai. Ezen a vasárnapon adott hálát a gyülekezet 230 éves templomáért, a kibővített, felújított óvodáért, a lelkészházaspár 35 éves szolgálatáért.

Az igehirdetés szolgálatát Szőcs László csernátoni lelkész, emeritus esperes végezte, Jeremiás siralmai 3,22 „Szeret az Úr, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma”.  Igehirdetésében megemlékezett a templom fontosságáról, az ifjúság neveléséről, amely már az óvodában elkezdődik, és a lelkészi szolgálat nehézségeiről és örömeiről.

Szabó József lelkész a 230 éves templom történetét ismertette: megemlékezett a templom építését vezető Fazekas István lelkipásztorról, későbbi nagykunsági esperesről, akinek a vezetésével a törökszentmiklósi református jobbágyok hatalmas áldozatok árán építették fel sorrendben második templomukat 1787-1789 között. A templomot az építést vezető lelkipásztor szentelte fel 1789. október 25-én a SZENTHÁROMSÁG EGY ÖRÖK ISTEN DICSŐSÉGÉRE. A törökszentmiklósiak mindig büszkék voltak templomukra, és Istennek úgy adtak hálát, hogy nemcsak rendben tartották, hanem annak 150 éves évfordulója alkalmából Kengyel községben is egy új templomot építettek.

A 210 éves évfordulóra (1999-ben) a Törökszentmiklósi Presbitérium döntése nyomán Szajolban is épült egy másik templom, amelynek gyülekezete az egyik legaktívabb a Nagykunsági Egyházmegyében.

2019-ben úgy döntött a Törökszentmiklósi Presbitérium, hogy ezt a haladó hagyományt folytatni kívánja, és a Kézdi-Orbai Egyházmegyébe lévő Felsőcsernátoni Egyházközség új harangjának öntéséhez járul hozzá az ünnepi istentisztelet perselypénzével. A gyülekezet adományát Szőcs László felsőcsernátoni lelkipásztor gyülekezete nevében hálás szívvel megköszönte.

A lelkipásztor elmondta továbbá, hogy a nagykunsági templomok nagyságukról nevezetesek, a törökszentmiklósinak van egy másik nevezetessége is az, hogy az elmúlt 35 évben a gyülekezet kétszer is renoválta saját erőből, sem állami, sem közegyházi támogatást nem vett igénybe. Elmondta, hogy ez példamutató gyakorlat lehet más gyülekezetek számára is.

Virágné Katona Zsuzsanna igazgató asszony bemutatta a gyülekezetnek a felújított és bővített református óvodát, Istennek adott hálát, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legszebb és legmodernebb óvodáját alakíthattuk ki. Megköszönte Szabó József lelkipásztornak a fáradozását, aki a sikeres pályázatot és az építkezést Istentől jött erővel és bölcsességgel vezette. Ebből az alkalomból egy emlékkönyvet adott át, amelyben a lelkészházaspár 28 éven át végzett iskolafenntartói tevékenységét foglalja össze. A Református Iskola egész közössége nevében köszöntötte a lelkészházaspárt törökszentmiklósi szolgálatuk 35. évfordulója alkalmából.

Rácz Péter főgondnok köszöntötte az ünneplő gyülekezetet. Megemlékezett Szabó József és Szabóné Csökmei Edit lelkészházaspárról, akik 35 évvel ezelőtt kezdték meg törökszentmiklósi szolgálatukat. Részletesen felsorolta a lelkészházaspár szolgálatának eredményeit (198 esketés, 1854 keresztelés, 861 konfirmáció, 2776 temetés): templomrenoválás, új templomépítés, Református Iskola újraindítása, tornaterem építése, óvoda és idősek otthona megnyitása.

A gyülekezet nevében megköszönte a lelkészházaspár ajándékát, az új úrasztali terítőket.

Szabó József lelkész hálás szívvel megköszönte a gyülekezet szeretetét és a 35 éves évforduló alkalmából kapott ajándékot. Elmondta, hogy még további tervei és elképzelései vannak az Egyházközség épülése érdekében. Hálás Istennek, hogy Rácz Péter főgondnoknak már a nagyapjával is együtt szolgálhatott, áldott emlékezetű Molnár Bélával. Régi képeket mutatott be azok számára, akik nem ismerhették még őket 35 évvel ezelőtt, hogy ők is voltak fiatalok.

Kovács István a Botlik Erzsébet Református Idősek Otthona szakmai igazgatója is köszöntötte a lelkészházaspárt, és Isten gazdag áldását kérte életükre és szolgálatukra.

Az Ünnepi Istentisztelet szeretetvendégséggel ért véget.

Mindezért Istené legyen a dicsőség!