Rendszerüzenet
2019. október 16.

Óvodaátadás Kisújszálláson

Szeptember 29-én délelőtt a templomharang ünnepi Istentiszteletre hívta a kisújszállási embereket, valamint a meghívott vendégeket és az érdeklődőket. Nagy nap volt ez a Kisújszállási Református Egyházközség és az általa fenntartott Móricz Zsigmond Református Kollégium életében, hiszen egy új tagintézménnyel bővült az intézményi feladatellátás.

„Sokféle szándék van az emberek szívében, de csak az Úr tervei valósulnak meg”

                                                                                                           (Példabeszédek 19, 21)

A Kisharang Óvoda elkészültével – és már az elmúlt nevelési évben kezdődő óvodai nevelés elindításával - teljeskörűvé vált a kisújszállási református nevelés-oktatás, melynek köszönhetően a gyermekek akár 3 éves kortól az érettségi, illetve a szakma megszerzéséig a református szellemiség légkörében, egy intézményen belül folytathatják tanulmányaikat.

Az elmúlt időszakban sokszor éreztük szívünkben a kegyelem ajándékát. Olyan boldog pillanatok részesei lehettünk, melyeket pusztán szavakkal kifejezni nem lehet. A város lakossága körében leginkább „Munkácsy Iskola” néven emlegetett épület csodás átalakuláson ment keresztül alig 7 hónap alatt, hogy 2019. szeptember 1-jén több mint 50 kisgyermek kezdhesse meg az óvodás éveit. Az immár Kisharang Óvoda nevet viselő korszerű, minden igényt kielégítő épületben jelenleg két óvodai csoportban folyik a nevelőmunka.  Ezzel egy hiányzó láncszem a helyére került és azt az alapot képezheti, amelyre a későbbiekben építhet az iskola.

Az óvodaavató ünnepség ünnepi Istentisztelettel kezdődött, ahol igét hirdetett dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és köszöntőt mondott Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese, Szilágyi Gábor Miklós elnök-lelkész és Tóth József főigazgató.

Felemelő pillanat volt, amikor a legkisebbek – az óvodások- is bevonultak a templomba, majd verssel és dallal adtak hálát új óvodájukért.

Az istentiszteletet követően az óvodában folytatódott az ünneplés, ahol a gyermekek műsora után köszönetünket fejeztük ki mindazoknak, akik részesei voltak az óvodaépítés folyamatának a tervezéstől a kivitelezésen át egészen a berendezésig. A köszönetnyilvánítások után Püspök úr megáldotta az óvodát, majd következett az ünnepélyes szalagátvágás. A vendégek megtekinthették az igényesen kialakított óvodaépületet, melyben aula, szépen berendezett csoportszobák, minden igényt kielégítő tálalókonyha, irodai helyiségek, mellékhelyiségek, tornaterem, valamint a tágas udvaron berendezett játszótér is szolgálja a gyermekkor örömteli mindennapjait.

A Kisharang Óvoda azonban szeretne több lenni, mint szép és új óvoda. Nevelőmunkánk, a gyermekekkel, szülőkkel való kapcsolatunk és együttműködésünk kell, hogy meghatározza óvodánk megítélését. Azt szeretnénk, ha a gyermekek érdekét mindig szem előtt tartó döntéseink, a hagyományos, keresztyén emberi értékek közvetítésébe vetett hitünk, a közösségformáló, egymást elfogadó, szeretetteljes környezetünk alapján szerepelnénk méltó helyen az óvodák között.

Igyekszünk azoknak a szülőknek a segítségére sietni, akik szeretnék hittel és hitben nevelni gyermekeiket. Innovatív kedvünket, képességeinket, új szakmai ismereteinket kamatoztatva keresztyén nevelőmunkánkat folyamatosan „tökéletesítjük”.

Mi felnőttek viszonylag kevés emléket őrzünk már az óvodás éveinkről. Illetve emlék nagyon sok van, de a részleteket már elhomályosította az idő. Nem emlékszünk a függönyök színére. Sem arra, hogy a délutáni pihenéskor milyen ágyneműbe bújtunk. Valószínűleg a Kisharang Óvoda kis lakói sem ezekre a dolgokra fognak emlékezni az ovis évekből felnőttként, hanem arra, hogy egy olyan helyen voltak, ahol biztonságban, szeretetben nevelkedtek, ahol a játék és a nevetés volt az uralkodó, ahol szép és felhőtlen gyermekkoruk lehetett. Bízunk benne, hogy egy ilyen óvodás gyermekkort kaptak most ajándékba Kisújszállás legkisebbjei, a Kisharang Óvoda születésével.

Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten; ő alkotott minket és nem magunk; az ő népe és az ő legelőinek juhai vagyunk.

Menjetek be az ő kapuin hálaadással, tornáczaiba dicséretekkel; adjatok hálákat néki, áldjátok az ő nevét!

Mert jó az Úr, örökkévaló az ő kegyelme, és nemzedékről nemzedékre való az ő hűsége!”

                                                                                                                             (Zsolt. 100, 3-5)

                                                                                                        Janóné Rácz Ildikó

                                                                                               óvodai tagintézmény-vezető

                                                                                    Móricz Zsigmond Református Kollégium

                                                                                                        Kisharang Óvoda

                                                                                                            Kisújszállás

                                                                 
Fotók: Barcza János