Rendszerüzenet
2019. október 10.

Hálaadás a megújult templomért

Október 6-án Mátészalkán a Kossuth téri református templom nagyon színvonalas és emlékezetes eseménynek adott helyet. Az egybesereglett több mint 600 főt számláló népes gyülekezet hálát adott a kívül-belül, és környezetében is megújult templomért.

 

A Becsei lelkészházaspár által 2001. óta pásztorolt lelki közösségnek közel két évtizedes álma valósult meg, amikor Isten kegyelméből végre megújulhatott a település 13. században épült temploma. A Mátészalka Kossuth téri Református Egyházközség templomának kutatását és műemléki helyreállítását Magyarország Kormánya hazai forrásból, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett „egyházak közösségi célú programjainak és beruházásainak támogatása” című pályázat keretében 200 millió forinttal támogatta. A gyülekezet az évek során mintegy 20 millió forintot adakozott, és önerőként ezzel járult hozzá a felújításhoz.

A hálaadó ünnepségen a házigazda, Becsei Miklós lelkipásztor köszönetét fejezte ki nagytiszteletű Balog Zoltán lelkipásztornak, miniszterelnöki biztosnak, egykori erőforrás miniszternek a támogatás elnyerésében nyújtott jelentős segítségéért.

A jeles alkalmon Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét. Ünnepi beszédet mondott Kovács Sándor országgyűlési képviselő. Dr. Hanusi Péter, Mátészalka Város polgármestere a város nevében méltatta a nagyszerű beruházást, amely éppen Mátészalka másodízben történő várossá avatásának 50. évében készülhetett el.

Kondor Kamilla, a mátészalkai Kálvin János Református Általános Iskola 5. a osztályos tanulója Losonczi Léna mátészalkai költőnek erre az alkalomra írt versét mondta el. 

A résztvevőket köszöntötte: Dr. Adorján Gusztáv egyházkerületi főgondnok, Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese, Nagy György, Mátészalka-kertvárosi lelkipásztor, és a római katolikus gyülekezet nevében Heidelsperger István kerületi esperes.

Az ünnepséget a Zenebarátok Kórusának szolgálata tette még színesebbé, akik előadásuk során az aradi vértanúkról is megemlékeztek. Az ünnepség szeretetvendégséggel ért véget.  

Becsei Miklós lelkipásztor

Fotók: Barcza János