Rendszerüzenet
2019. október 08.

Men(t)ő macik

A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány és a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány együttműködésének köszönhetően újabb 2000 gyerekhez juthatnak el a segítő macik. A megállapodás keretében legyártott mackókkal nem csak a gyerekeknek szereznek boldog perceket, de a Szeretetszolgálaton keresztül a rehabilitációs foglalkoztatást is segítik.

A Magyar Református Szeretetszolgálat és az Országos Mentőszolgálat „Mackót minden mentőautóba” elnevezésű akciójához 1000 mackót ajánlott fel a Gül Baba Alapítvány, míg további kétszázat a Gül Baba Kulturális Központ ajándékboltjában lehet megvásárolni. Ezeknek a vásárlásoknak az összegét pedig az alapítvány szintén jótékony célra fordítja. 800 macit pedig a Gül Baba Alapítvány rendezvényein kapják meg a látogató gyerekek.

Immár két éve működik a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány rehabilitációs foglalkoztatási programja, amelynek célja, hogy az egyre szerteágazóbb szeretetszolgálati munkájukban nagyobb hangsúlyt tudjanak fektetni a foglalkoztatás elősegítésére. Ennek keretében a megváltozott munkaképességű munkavállalók olyan termelőmunkát végezhetnek, amely nem csak hozzájárul az alapítvány jótékonysági munkájához, de lehetőséget kínál a foglalkoztatottaknak, hogy tapasztalataikat felhasználhassák a munkaerőpiacra való visszatéréshez. A mackók gyártása időközben kiemelt projektté nőtte ki magát. A Szeretetszolgálat felkarolt munkavállalói a mackókkal a mentőautóban töltött nehéz pillanatokban sok gyermeknek nyújtanak biztonságot és örömet. A Szeretetszolgálatnak jelenleg 20 ezer mackó elkészítésére van vállalása az Országos Mentőszolgálat felé, amiből eddig 8600 mackót adtak át. Ezek a Mentőszolgálat hét regionális központjában már elfoglalták helyüket a mentőautókban.

A mackók szigorú minőség ellenőrzésen estek át és elnyerték a CE tanúsítványt, amely garanciát nyújt arra, hogy biztonságos gyermekjátékot tarthatunk kezünkben. Emellett szintén megkapták a Salva Vita Alapítvány „Segítő Vásárlás” minősítését is, amely olyan minőségi magyar termékekre hívja fel a figyelmet, amelyeket megváltozott munkaképességű emberek készítenek és a vásárlással az ő munkahelyeik megteremtését támogatják.

A program nem áll meg, sőt egyre bővül. Ahhoz, hogy a mackók a lehető legtöbb helyszínre eljuthassanak, fontos, hogy a projekt folytonossága biztosított legyen. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ezért szívesen fogad minden olyan felajánlást, adományt, ami ezt elősegítheti. Az anyagi támogatás mellett, szabászollók, textil filcek, tépőzárak, cérnák és fonalak adományozása könnyítheti a munkájukat. Ezek mellett kiemelt segítséget jelent számunkra varrógépek felajánlása, amely lehetővé teszi, hogy a kézi varrás helyett a gyártási idő lényegesen megrövidüljön.

Az országban jelenleg három helyszínen folyik a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány rehabilitációs foglalkoztatása. Budapesti székhelyük mellett, elsőként Harsányra és Sarkadra esett a választásuk, hogy munkahelyteremtéssel hozzájárulhassanak a két térségben élő megváltozott munkaképességű személyek összetett rehabilitációs folyamatához.