Rendszerüzenet
2019. október 08.

Kiváló koncertek érkeznek októberben a Református Nagytemplomba

A Debreceni Református Nagytemplom az elmúlt időszakban nemcsak turisztikai látványosságként, hanem kulturális programok helyszíneként is egyre nagyobb szereppel bír. Októberben világhírű művészek hangversenyét hallhatjuk a templom falai között.

Október 6-án (vasárnap) a világhírű orgonaművész, Varnus Xavér hangversenyével indul a Nagytemplomi koncertek őszi sorozata. A koncertre az összes jegy elkelt, a közönség pedig Vivaldi és Bach zeneművein kívül Queen-dalok orgonaátiratát is hallhatja.

Október második hetében pedig sorra érik egymást a programok: szerdán, október 9-én 18 órától Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész ad ingyenes jótékonysági koncertet a templomban, ahol szimfonikus zenekar kíséri játékát, és meglepetés sztárvendégek is színpadra lépnek a hangverseny során. A koncert az élményen túl egyúttal jótékonysági célkitűzést is szolgál: adományainkkal a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretetdoboz programját támogathatjuk, mellyel az adventi időszakban idén is több ezer nélkülözésben élő család ünnepét tehetjük szebbé és könnyebbé. A koncertre a belépés díjtalan, a férőhelyek száma azonban korlátozott, teltház esetén a szervezők nem tudnak további érdeklődőket beengedni.

A komolyzenei utazás október 11-én tovább folytatódik: a Kodály Kórus az Orosz Zenei Fesztivál keretében Csajkovszkij: Vesperás című művét szólaltatja meg a templom falai között. A koncertre belépőjegyek elővételben online, valamint a helyszínen is vásárolhatóak. Csajkovszkij 1882-ben készült el az Éjszakai virrasztással, amely komplexitásában a maga idejében egyedülálló műnek számított. Nem csoda, hogy a Kodály Kórus Debrecen által a tavalyi fesztiválon előadott Rachmaninov Vesperás éppen ennek a kompozíciónak az alapjain nyugszik.

Szombaton, október 12-én a képzőművészet kedvelői számára is tartogat programot a Nagytemplom: időszaki kiállításunk végéhez közeledve délelőtt 10 órától M. Kiss Katalin kerámiatervező művész tart ingyenes tárlatvezetést a reformáció jegyében a Kálvin János Galérián.

Október 13-án 18 órától ismét az orgonáé a főszerep: Bán István orgonaművész, a Budavári Evangélikus Egyházközség kántora tart zenés áhítat a Nagytemplomban, mely koncertre a belépés díjtalan.

A hónap végéhez közeledve további két komolyzenei hangversenynek ad otthont a Református Nagytemplom: október 25-én 18:30-tól jótékonysági koncerten vehetünk részt, ahol adományainkkal az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért munkáját támogathatjuk.

A reformáció ünnepéhez közeledve pedig a Kollégiumi Kántus 280 éves fennállásáért adhatunk hálát a templomban. A Debreceni Református Kollégium Kántusát 1739-ben alapította Maróthi György, a Kollégium hírneves professzora, mely kezdetben fiúkórusként, azóta vegyeskarként működik. Október 26-án 19 órától a Kántus 280 éves jubileumi ingyenes hangversenyére hívjuk és várjuk az érdeklődőket.

Októberi programok a Nagytemplomban:

Október 6. (vasárnap) 15 óra – Varnus Xavér orgonahangversenye

Október 9. (szerda) 18 óra – Mága Zoltán jótékonysági hangversenye

Október 11. (péntek) 19:30 – Kodály Kórus Debrecen „Csajkovszkij hite”

Október 12. (szombat) 10 óra –M. Kiss Katalin kerámiatervező művészi tárlatvezetése

Október 13. (vasárnap) 18 óra – Bán István orgonaművész zenés áhítata

Október 25. (péntek) 18:30 – Jótékonysági koncert a Kelet-Magyarországi Transzplantáltakért

Október 26. (szombat) 18 óra – Kollégiumi Kántus – 280 éves jubileumi hangverseny