Rendszerüzenet
2019. október 03.

Békés-Bánáti Református Találkozó Lugoson – hetedik alkalommal

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott: a találkozó erősíti az egységes magyar református egyház gondolatát.

A találkozón túl a mindennapokban is szoros kapcsolatban állnak egymással az egyházmegyék, a magyarországi kollégák rendszeres szolgálati kapcsolatot tartanak a határon túli gyülekezetekkel. Az egyházmegyék esperesei alkotó tagjai a Generális Konventnek, ahol folyamatos az információcsere a tagok között. Emellett közös akciókat, gyűjtéseket is szerveznek, legutóbb például a kárpátaljai testvérek számára. Úgy fogalmazott: „ez nem csak egy dísztalálkozó, hanem a mindennapi együttműködés megkoronázása".

Az 1912-es statisztikai adatok szerint a történelmi Magyarország legnagyobb egyházmegyéje volt a Békés-Bánáti Református Egyházmegye, melynek területe Orsovától Szeghalomig, Pancsovától Csongrádig terjedt. Lélekszáma meghaladta a kétszázezret. Trianont követően az egyházmegye Magyarország, Románia és Szerbia területén az Aradi, Bánáti, Békési, Csongrádi és Temesvári egyházmegyékre oszlott.

Facebook-esemény