Rendszerüzenet
2019. szeptember 06.

Ünnepi istentisztelet és megemlékezés Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából

Istennek kegyelméből, a Magyar Falu Program támogatásával 2019. szeptember 7-én, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából ünnepi istentiszteletre és megemlékezésre került sor a tiszacsécsei református műemlék templomban.

“Magasztallak Uram, felemeltél engem,

Nem hagytad, nem türted más rabjává lennem,

Óh Uram, Istenem, hozzád kiáltottam, Könyörültél rajtam.”

(Móricz Zsigmond, XXX. zsoltár)

Ezen a jeles eseményen Igét hirdetett Főtiszteletű dr. Bölcskei Gusztáv, a Kölcsey Társaság elnöke. Imát mondott Nagytiszteletű Szalay Kont esperes. Angyalosi Katica lelkipásztor, egy szép Móricz-zsoltárparafrázis eléneklésével örvendeztetett meg bennünket. Az istentisztelet zárásaként ünnepi köszöntővel emlékezett meg “Csécse” szülöttjéről Dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő.

Püspök úr a Királyok második könyvének 18. részéből olvasta fel Istennek Igéjét, amely alapján szólt az igaz és hamis próféták közötti különbségről, párhuzamba állítva Móricz Zsigmond prófétai lelkületével és munkásságával. Ünnepi megemlékezésünk további része a Móricz Parkban folytatódott, ahol Szabó Károly Tiszacsécse polgármestere mondta el ünnepi gondolatait. Ezt követően Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművésznő egy Móricz novellával adta tiszteletét az író emlékének, és gazdagabbak lettünk dr. Karádi Zsolt Phd főiskolai tanár előadásával. A Móricz Zsigmond Színház zenekara Tamás Attila vezetésével, autentikus népzenével töltötte be a meghitt park életét. Kazár Tíciána előadóművész szívhez szóló énekhangja és a zenekar tagjainak közreműködése felejthetetlen módon szólította meg valamennyiünk lelkét.

Az ünnepi istentisztelet és megemlékezés után szeretetvendégségre került sor. A szeretetvendégséghez minden kedves gyülekezeti tag hozzájárult, akiknek ezúton is hálásak vagyunk. Köszönjük mindazok támogatását, akik szívügyüknek érzik mind a mai napig Móricz Zsigmond életművének ápolását. Köszönjük a Mindenhatónak, hogy Tiba Zsolt lelkipásztorunk szívébe indíttatást ad arra, hogy a tiszacsécsei gyülekezetet nem csak lelki támaszban, de a kulturális örökség továbbadásában is gazdagítsa.

Horváth Erzsébet exmisszus-gyakornok