Rendszerüzenet
2019. szeptember 11.

Nappal és éjszaka (is) a Nagytemplomban

Idén is csatlakozott a Debreceni Református Nagytemplom az országos Ars Sacra Fesztivál kezdeményezéséhez, a Nyitott Templomok Napjához. Szeptember 14-én délelőtt M. Kiss Katalin kerámiatervező művészi tárlatvezetésével veszi kezdetét a program, majd a késő esti órákban, 18-tól 22 óráig ismét megnyitja kapuit a Nagytemplom a látogatók számára.

Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján arra biztatják a szervezők a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Ehhez a kezdeményezéshez városunk évek óta csatlakozik, a Debreceni Református Nagytemplom pedig egész estés programkínálattal készül.

A Nyitott Templomok Napjának helyi nyitóeseményeként délelőtt 10 órától Lélekből-lélekkel címmel, bizonyságtétellel egybekötött tárlatvezetést tart M. Kiss Katalin kerámiatervező művész a Nagytemplom Galériáján, ahol október végéig látható időszaki kiállítása.

18 órától veszi kezdetét a Templomok Éjszakája, amikor újra megnyitja kapuit a Nagytemplom a látogatók számára, így a sötétedést követően, egészen 22 óráig lehetőség nyílik a templom értékeinek megtekintésére. Aki a délelőtti tárlatvezetésről lemaradt, 18 órakor ismét meghallgathatja M. Kiss Katalin kerámiákról szóló előadását, majd 20 órától templomtörténeti bemutatónak lehetünk részesei. Tudják például, hogy hány síppal büszkélkedhet a Nagytemplom orgonája, milyen célt szolgált a tűzfigyelő diákok szobája, vagy éppen miről híres a templom kilincse? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatnak ingyenes tárlatvezetésünk során. Az est zárásaként 22 órától az ifjú orgonaművész, Dezső Dárió játékát hallgathatja a közönség.

A Templomok Éjszakáján a földszinti templomtér, valamint a programokon való részvétel díjtalan. Lehetőség nyílik a tornyok és a panorámajárda megtekintésére is, ezt ezen az éjszakán kedvezményes áron, 300 forintért járhatják végig a látogatók.