Rendszerüzenet
2019. szeptember 10.

Hálaadás a Hajdúböszörmény-Bocskai téri református templomban

Istentiszteleten adott hálát a Hajdúböszörmény-Bocskai téri református gyülekezet 2019. szeptember 8-án, hogy felépült az egyházközség fenntartásában működő Baltazár Dezső Református Általános Iskola tornaterme. A 15 órakor kezdődő hálaadó istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét.

Ezt követően kerül sor az épület ünnepélyes átadására, amelyen részt vett: dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Szabadi Árpád, a Hajdúvidéki Református Egyházmegye esperese, Kiss Attila, Hajdúböszörmény város polgármestere, Balláné Bodai Judit, intézményvezető és az építtető egyházközség elnök-lelkipásztora, Loment Péter.

A tornaterem kezdettől, negyedszázadon át komoly hiánya volt az iskolának, amely most, az iskola alapításának jubileumi évében végre beteljesült. Eddig az intézmény egy külső, bérelt helyszínen tudta a négyszáz főnyi diákság mindennapos testnevelését biztosítani, ami egyrészt nagy anyagi terhet jelentett, másrészt az iskolai élet szervezését is megnehezítette. A remények szerint ez a szép, korszerű tornaterem biztosítja majd tanulók számára a mindennapos testmozgást, hozzájárul az egészséges életmódra neveléshez.
A tornateremhez sokáig semmilyen külső anyagi segítség nem érkezett. Csak az Úrra számíthattak, valamint az iskolát igazgatók és a gyülekezetet vezetők tőle kapott bölcsességére. A tornaterem építését már az iskolát alapító igazgató, Eszenyi Balázs is tervbe vette. Vezetése alatt az iskola épületén számos fejlesztés és bővítés valósult meg. 2011-től kezdődően az iskola jelenlegi vezetése, folytatva a rendkívül takarékos gazdálkodást, az intézmény minden megtakarítását a tornaterem építésére különítette el. A pénzügyi alap kialakításával egy időben kezdődött a telkek megvásárlása, rendezése. A telekösszevonásokhoz és az összesen öt ingatlant érintő építési telek kialakításához a városi önkormányzat jószándéka és közreműködése is kellett.

2018-ra kiderült, hogy ahogyan a korábbi, úgy a jelenleg futó pályázati ciklusban sem számíthatnak sem európai uniós, sem kormányzati, sem más támogatásra. Akkor a gyülekezet és az iskola vezetése az önerős építés elkezdése mellett döntött. A még hiányzó összeget visszatérítendő előlegként a Református Köznevelési Előfinanszírozási Alap biztosította. A tornaterem alapkövét a gyülekezeti házért tartott hálaadás napján, 2018. szeptember 16-án helyezték el.

A tornaterem terveit az Ámbitus Építész Iroda Kft. készítette el, a tervező építész Kerek Lajos Csaba volt. Az épület több mint ezer négyzetméternyi hasznos alapterülettel rendelkezik. A tornaterem mérete (444 m2) alkalmas legalább két osztály párhuzamos kiszolgálására. A négy öltöző, a mosdók, a tanári szobák és kiszolgáló szertárak, gépészeti helyiségek mellett még egy táncterem és egy tanterem is helyet kapott itt. Sőt, immár önálló orvosi szobája is lesz az iskolának. A játéktér akadálymentesen megközelíthető, a sajátos igénnyel rendelkezők számára speciális öltözővel és mosdóval tették lehetővé az intézmény használatát.

A kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választották ki. A Nova-Bau ’89 Kft. Komoróczy Tibor ügyvezető vezetésével, bruttó 353 millió forintért végezte el a kivitelezést. A műszaki ellenőrzést az Ámbitus Építész Iroda Kft. látta el. Az építkezést a gyülekezet részéről Loment Péter lelkipásztor és Uzonyi Antal presbiter, gondnokhelyettes felügyelte.

A hálaadó istentisztelet időpontjában az épület műszakilag késznek mondható, jelenleg a használatba vételi engedélyeztetés előkészítése zajlik. Remélik, hogy a tanulóknak már valóban nem kell sokat várnia az épület teljes birtokba vételére.

Az épület főbejárata a Kassa utca 11. szám alatt van, de a tanulók az iskola udvara felől biztonságban fogják megközelíteni. A tornaterem építésének egyik járulékos következménye, hogy a város önkormányzata egy gyalogos közterületi átjáró közt tud megnyitni a Bocskai tér és a Kassa utca között. Így az épület fele részben utcafronton bejárható középület, amely immár Hajdúböszörmény belvárosának meghatározó épülete lett fehér, kék, szürke és antracit színeivel együtt.

Mindezekért „Egyedül Istené a dicsőség”! Soli Deo gloria

A Hajdúböszörmény Bocskai téri Református egyházközség elnöksége:

Gyulai Sándor
gondnok

Loment Péter
lelkipásztor

 

A Baltazár Dezső Református Iskola igazgatója:

Balláné Bodai Judit
intézményvezető

Fotók: Barcza János



Összefoglaló videó az alkalomról: