Rendszerüzenet
2019. szeptember 02.

Templom és iskola

A Mezőtúr-Belvárosi Református Nagytemplomban 2019. szeptember elsején, vasárnap 10 órától ünnepi istentiszteletet tartottak. A Mezőtúri Református Kollégium 490. tanévnyitó ünnepségén hálát adtak az általános iskolások számára készült új tornateremért és a Mezőtúri Református Látogatóközpontért, melyen belül megnyitják felújított épületeiket, a Belvárosi Református Nagytemplomot, a Református Gimnázium Dísztermét és az Ókönyvtár épületét.

A hálaadó istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét a Bírák 5,1-3 és 31b alapján. „Az Isten által kínált szabadság felér egy feltámadással: új reményt, életkedvet és örömet ad. Mezőtúr megújult teret kapott, a szellemi-lelki örökség terei bővülnek, és ezeket az ajtókat pedig ki kell nyitni a látogatók számára” – mondta.  

Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese köszöntőjében Reményik Sándor Templom és iskola c. versét idézte fel, kiemelve e kettő fontosságát és összekapcsolódását. „Urunk Istenünk, ez az egész a te kezedből való és a tiéd lesz. E terek csak akkor töltik be igazán rendeltetésüket, ha Istené lesznek, és ezt sosem szabad felednünk” – zárta szavait.   

Prof. dr. Latorcai János, a Mezőtúri Református Oktatási Intézmények Igazgatótanácsának elnöke, az Országgyűlés alelnöke tanévnyitó beszédében kitért arra, hogy fontos az ilyen ünnepi alkalmakkor felidéznünk a múltat, és a jövőbe tekintve kitűzni az új célokat. „Igazán szimbolikus, hogy a templom és az iskola egyszerre újult meg” – mondta. 

Mihalina László, a gyülekezet lelkipásztora ismertette a felújítási munkálatok részleteit.

A fejlesztésnek köszönhetően sikeresen megújult a Mezőtúri Református Nagytemplom és további turisztikai funkciókkal várják az ide látogatókat a hozzá kapcsolódó látogatóközponti elemek: a templomtorony, az Ókönyvtár és a Gimnázium Díszterme is. A projekt zárását követően a látogatóközpont hivatalosan is megnyitja kapuit a látogatók számára, így mindenki számára elérhetővé válnak ezek az egyedülálló kulturális és vallási turisztikai értékek. A látogatóközponton belül három helyen érhetőek el interaktív, érintőképernyős információs felületek, amelyek virtuális segítséget nyújtanak a látogatóknak a megtekinthető elemekről.

A látogatóközpont egyedi és mindenki számára különleges élményt nyújtó, nyitvatartási idő alatt állandóan elérhető kínálati eleme a templomtoronyból, fix városnéző távcsővel történő kitekintés, amely a város legmagasabb pontjaként gyönyörű panorámát kínál mindenki számára.

Megtekinthető a Gimnázium Díszterme és a 2011-ben Történelmi Emlékhellyé avatott és Magyar Örökség Díjas Ókönyvtár, ahol a kultúra és az egyházi örökség iránt érdeklődő látogatók minőségi, értékes és egyedi élményekkel gazdagodhatnak. A látogatóközpontba látogatókat igény szerint, ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásként audioguide vezetés is várja.

Egyházzenei művekkel a liturgiában szolgált a Debreceni Református Kollégium Kántusa, a Psalterium Hungaricum Énekkar (Budapest) és a Mezőtúri Református Felnőttkórus. Berkesi Sándor, Arany János és Marczi Ernő vezényeltek, orgonán: Sárosi Dániel, trombitán pedig Karapancsev Kristóf kísérte az éneket.